Fejlesztési elképzelések

2020. április 21. 18:29 kedd

2014 óta a különböző operatív programok keretében a városba, a több települést érintő vasúti fejlesztéssel együtt 51 milliárd Ft, azt leszámítva bő 20 milliárd Ft érkezett. Főként a GINOP pályázatok száma és értéke kiemelkedő. Ugyan az operatív programokon kívül is voltak még források, melyeket a város elnyert, azonban ezek hasznosítása még folyamatban van.

Esztergom esetében két gazdasági területen szükségesek stratégiai jelentőségű fejlesztések: az ipar, illetve a turizmus területén.

  • Ipari infrastrukturális fejlesztések

Az ipari beavatkozások terén egyrészt a meglévő gazdasági aktivitások fenntartását, másrészt azok lehetőség szerinti növelését szolgáló fejlesztések célszerűek. Az állami és önkormányzati szerepvállalás elsősorban az infrastrukturális körülmények javításában – valamint áttételesen a város népességmegtartó erejének, továbbá a gazdasági szféra igényeihez alkalmazkodó képzési rendszer  fejlesztésében – nyilvánulhat meg.

A város gazdasági és ipari fejlesztése szempontjából elengedhetetlenek a jó közlekedési kapcsolatok, ami különösen fontossá teszi az elmúlt években modernizált Budapest-Esztergom-vasútvonalat, valamint a főbb (részben nemzetközi) közúthálózatokhoz történő kapcsolódás jövőbeni fejlesztésének szükségességét.

Az ipari parkban működő gazdasági szereplők számára létfontosságú, hogy a város a jövőben közvetlenül kapcsolódjék a magyar, és ezzel együtt a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózathoz. A külső közlekedési kapcsolatok mellett azonban az agglomeráción belüli kapcsolatok, és egyéb logisztikai létesítmények fejlesztése is szükséges.

A 2018 végén elfogadott Országos Területrendezési Terv tartalmazza az Ország Szerkezeti Tervét, mely szerint az M100-as gyorsforgalmi út kötné össze Esztergomot az M1-es autópályával, fél órára csökkentve a menetidőt az autópályához. A közlekedési infrastruktúra fejlesztése szempontjából a Duna közelsége ugyancsak előnyt jelent. A dunai teherkomp sikere – napi átlagban 80-100 kamion átszállítása – azt is bizonyítja, hogy az észak-déli, nemzetközi teherforgalom infrastrukturális feltételeinek javítása indokolttá tenné egy dunai teherhíd megépítését is, ezzel tovább dinamizálva az esztergomi gazdaságot.

Kapcsolódó főbb fejlesztési elképzelések:

  • Közúti gyorsforgalmi kapcsolatok fejlesztése (M100 megépítése)
  • Kamionparkoló kialakítása (kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt)
  • Dunai (komp-) teherkikötő fejlesztése
  • Új dunai teherhíd építése
  • Turizmus fejlesztése

A turizmus terén építeni szükséges a meglévő gazdag szakrális, kulturális, aktív és fürdőturisztikai kínálatokra, amelyeknek komoly hagyományuk és potenciáljuk van. Esztergomnak méltóvá kell válni a „Dunakanyar fővárosa" címre, amihez a városkép megújítása mellett attrakció-fejlesztésre, hatékonyabb desztinációmenedzsmentre és a szolgáltatási színvonal jelentős emelésére van szükség.

A turisztikai célok között kiemelten fontos a rendezett városkép kialakítása, emellett ugyancsak lényeges a turizmus alapvető háttérinfrastruktúrájának a fejlesztése is. A turisztikai attrakciók tömegközlekedéssel történő elérhetőségét szintén érdemes fejleszteni. A Dunán érkező turisták fogadását szolgáló hajóállomás fejlesztése folyamatban van. Ugyancsak cél egy jelenleginél erősebb városi turizmusmenedzsment kialakítása, ahol a meglévő attrakciók összekötése, kiajánlása, kommunikációja professzionális módon zajlik.