Az esztergomi ipar és az ipari park

Az esztergomi ipar és az ipari park

2020. április 21. 17:50 kedd

Esztergom az elmúlt három évtized során erőteljes, korábban sosem látott iparosodáson esett át. Míg korábban Dorog és Nyergesújfalu térsége számított az ipar térségi központjának, mára Esztergom vált vonzáskörzete egyértelmű gazdasági centrumává. Ebben nagy szerepet játszottak a zöldmezős, illetve ipari parki beruházások, különösen a Suzuki letelepedése és beszállítói hálózatának kiépülése.

Az elmúlt évek gazdasági fejlődésének eredménye képpen Esztergom vonzáskörzetének magyar oldalán a munkanélküliségi ráta a települések többségében tartósan alacsony. Az esztergomi gazdasági térségben a munkanélküliség a legtöbb helyen 5% alatt marad, sőt, gyakran nem éri el a 2,5%-ot sem. Elmondható, hogy piacgazdasági keretek között gyakorlatilag nincs (számottevő) munkanélküliség, sőt, egyre inkább a munkaerőhiányról és a meglévő munkaerő megtartásának nehézségeiről számolnak be a nagyobb munkaadók. A város vonzáskörzetének szlovákiai része az utóbbi évtizedekben rendre magasabb szintű munkanélküliséggel küzdött, különösen a Léva, Érsekújvár és Révkomárom közötti települések. Az ezredfordulótól a 2000-es évek végéig igen jelentős, gyakran kétszeres, határon átnyúló ingázást is indukáló munkanélküliségi mutatók az utóbbi években nagymértékben enyhültek, de az esztergomi ipari parknak munkaerőpiaci szempontból továbbra is erőssége a határhoz való közelség.

Az elmúlt években az esztergomi ipari és infrastrukturális fejlesztésekben jelentős szerepet játszottak uniós ill. állami források. A 2018-as támogatási adatok alapján, az összes operatív programot tekintve a járásba 50 milliárd forintnyi támogatás érkezett, ez a járások közül abszolút értékben a 31. legnagyobb összeg. Az Esztergomban megvalósuló projektek közül, értékében messze kiemelkedik a Rákosrendező- Esztergom vasútvonal villamosítása, és a hozzá kapcsolódó IKOP fejlesztések. A városhoz kapcsolódó támogatási összegek több mint fele sorolható ebbe a kategóriába, ugyanakkor értelemszerűen a projekt nem csak Esztergomban járt beruházással. Az 1 milliárdos összköltségvetést ezen kívül még 3 esztergomi helyszínű GINOP projekt érte el:

  • innovatív hálózat kialakítása a Magyar Suzuki Zrt., a beszállítói, valamint a kutató helyek közreműködésével (5,5 milliárd Ft);
  • a NEXOGEN Kft. üzleti folyamatainak fejlesztése (1,38 milliárd Ft);
  • kapacitás bővítés a HÖPE Vasipari Kft-nél (1,14 milliárd Ft).

Esztergom Város kezelésében levő Ipari Park területe meghaladja a 250 hektárt, amiből a rendelkezésre álló még hasznosítható önkormányzati terület nagysága mintegy 20 hektár.  Az ipari parkon kívül eső, de szabad önkormányzati gazdasági besorolású – ipari terület céljára még hasznosítható – további terület nagysága mintegy 26 hektár.