Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Ehingen

Ehingen

20. április 21. 19:46 kedd


A hivatalos partnerkapcsolat 1992-ben indult második német testvérvárosunkkal.

Ehingen

Ehingen első írásos említése 961-re nyúlik vissza, ahol még Ehinga néven szerepel. Városként először azonban1267-ben említik. 1343-ban Konrad von Berg gróf eladta uradalmát - és ezzel együtt Ehingen városát is - Ausztriának. A város szabadságát jelentő birodalmi zálogot majd csak 1568-ban válthatta vissza, azonban 1805-ig osztrák fennhatóság alá tartozott.

Ehingent két nagy tűzvész is sújtotta, melyek során jelentős károkat szenvedett a város: 1688-ban, a francia tűzvész idején 33 épület, köztük a városháza, 1749-ben pedig több mint 100 ház és istálló pusztult el.

A közel 27 000 lakossal rendelkező Ehingen azóta virágzó iskola- és sportvárossá fejlődött. A mai gimnázium megalapítása a 13. századi latin iskoláig nyúlik vissza. Ehingen járás településein ma általános iskolák, gimnáziumok, középiskolák és szakiskolák működnek. A két németországi fegyverkovács iskola egyike is itt található.

Fontos ipari cégek székhelye is Ehingen. Ezek közé tartozik a Liebherr mobildaru világcég, gyárak, számos kézműves vállalkozás és öt sörfőzde is. Az ipar mellett virágzó a város kulturális kínálata is: színházi előadások, felnőttoktatási központ képzései és koncertek színesítik a mindennapokat. Ezen kívül van egy nagy helytörténeti, valamint városrészenként több kisebb múzeuma, egy toronyóra-, egy divat-, egy római kori múzeuma is, továbbá itt található a két németországi seprűmúzeum egyike is, valamint a városi galéria folyton megújuló időszakos kiállításokkal.

Ehingenben minden évben nemzetközi teremkézilabda-bajnokságot rendeznek.

Az éves naptárban mindig fontos dátum az Úr mennybemenetelének előestéje, az úgynevezett „Éjjeli őrjárat” (Zapfenstreich), amiről a történelmi öltözéket viselő városi katonák és a zenekar felvonulásával emlékeznek meg.

A városi fesztiválok, mint például a Kirbe és a Fasnet, valamint több mint 100 szervezet kínálja szabadidős tevékenységek széles skáláját.

Ehingennek 1992 óta van egy csodálatos testvérvárosa - Esztergom!

A város honlapja: https://www.ehingen.de/startseite/

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020