Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
20. Tindler–Szentiványi-ház (Deák Ferenc utca 6.)

20. Tindler–Szentiványi-ház (Deák Ferenc utca 6.)

20. május 02. 20:23 szombat

Tindler Ignácz szenttamási cipész mester 1894-ben az Esztergom Megyei Katolikus Legényegylet vezetőségének tagjaként látta el a pénztárosi feladatokat. (Az egylet elnöke Dr. Prohászka Ottokár, a királyi város plébániájának káplánja, a későbbi székesfehérvári püspök volt.)

Fia, Tindler Ödön, a Szent Bendek –rendi katolikus főgimnáziumban tanult. A gimnázium 1903-as értesítője szerint a család Szentiványi névre magyarosított. Szentiványi Dezsőt 1929-ben már az esztergomi MFTR (Magyar Folyam- és Tengerhajózási Rt.) Hajóállomás tisztviselőjeként jegyzi a vármegyei címtár. A ház valószínűleg a századfordulón került a család birtokába.

A ház zárt sorú beépítésű, négytengelyes, L alaprajzú, barokk eredetű földszintes épület, amely 1800 körül épült. A homlokzat hangsúlyosabb nyílása a kosáríves kapu, amely szélső elhelyezésben látható a homlokzaton. A házon megjelenik az esztergomi kapu jellegzetessége, mely szerint a középen felnyíló kapuszárnyak síkjából visszaugratva külön vázkeretben jelenik meg a kisebb gyalogkapu.

A három egyenes záródású, keresztosztós ablak keretezése a XIX. században készült. Az ablakok tagolt körvonalú szalagkeretben, tagozott könyöklőpárkánnyal, fent középen függönyívhez hasonlóan kialakított lezárással, szemöldökdíszként zárókő-szerű, geometrikus díszű tagozatokkal készültek.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020