Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Téli útüzemeltetési rend Esztergomban

Téli útüzemeltetési rend Esztergomban

22. december 05. 11:02 hétfő

Tájékoztatás a síkosságmentesítéssel kapcsolatos tudnivalókról

Az útügyi szabályoknak megfelelően november 15-én életbe lépett a téli útüzemeltetési rend az Esztergom Megyei Jogú Város által kezelt útszakaszok tekintetében.

Esztergom Megyei Jogú Város területén a Zöld-Út Esztergom Kft. mint közszolgáltató, a rá irányadó téli útüzemeltetési szabályok rendelkezései szerint végzi a szükséges síkosságmentesítést. A téli időjárási viszonyok beálltával az önkormányzati kezelésben lévő úthálózat síkosságmentesítését és a hóeltakarítást ügyeletes szolgálat irányítja, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései, valamint a helyi időjárási viszonyok alakulásának figyelembevételével.

A téli útüzemeltetési rend minden év november 15-től március 15-ig van érvényben, ebben az időszakban a közszolgáltató folyamatos készenléti szolgálatot tart fenn. A készenlét fokozatai az időjárási viszonyok romlásának függvényében váltják egymást. Amennyiben az időjárási viszonyok, illetve az utak állapota szükségessé teszi, ügyeleti szolgálat elrendelésére kerül sor. Szélsőséges időjárási viszonyok, illetve rendkívüli útviszonyok (intenzív havazás, tartósan -8 °C vagy az alatti hőmérséklet, illetve ónos eső, 30 km/óránál nagyobb szélsebesség) esetén kiemelt szolgálat bevezetése lehet indokolt a helyi védekezés keretein belül. A téli időjárás extrém helyzete esetén (több napon keresztül tartó, kiterjedő, folyamatos, intenzív, megmaradó hóesés vagy hófúvás) a legmagasabb fokozatot, a veszélyhelyzetet a Kormány rendelheti el, mely esetben a helyi katasztrófavédelmi tevékenység irányítását a polgármestertől a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetője által kijelölt személy veszi át.

Az önkormányzati közútkezelő a téli időszakban a közutakon összesen hét speciálisan felszerelt, szóró- és ekéző adapterrel ellátott gépjárművel, az egyéb kiemelt közterületi pontokon pedig emellett kézi erővel végzi a síkosságmentesítést.

Az útellenőrzés a téli időszakban folyamatosan zajlik. A közszolgáltató munkatársai az utak hóeltakarítását és síkosságmentesítését idén is a téli útüzemeltetési szabályzat útvonalterve szerint, annak megfelelő sorrendben végzik a téli útellenőri szolgálat jelentését, valamint a veszélyhelyzeti bejelentéseket is figyelembe véve.

A téli útüzemeltetési szabályzat szerint a hóeltakarítást a fő- és a tömegközlekedési útvonalakon kell megkezdeni. A munkakezdés közérdekű fontossági sorrendje: az autóbuszjáratok vonalszakaszai, a helyi közúti közlekedés egyéb főútvonalai, továbbá a város területén a lakossági ellátást biztosító élelmiszerüzletekhez, valamint az egészségügyi és a közintézményekhez vezető útvonalak. Ezt követik a város hegyvidéki jellegű területein azok a téli útüzemeltetési szabályzat szerint nevesített helyi gyűjtőutak, amelyeknek emelkedése, vonalvezetése, illetve kitettsége miatt már kevéssé zord téli időjárási körülmények is ellehetetlenítik azok téli felszereltségű járművel történő megközelítését. Az utak egyes kategóriákba történő besorolására, azok természetes adottságai és az elmúlt évek műszaki tapasztalatai alapján került sor. A síkosságmentesítés a szabályzatban meghatározott szolgáltatási szintek (szolgáltatási osztály, védekezési rendszer) alapján priorizálva, kötött útvonaltervek mentén halad a nagyobb forgalmú utaktól a kisebb forgalmú utcákig.

Az ingatlanok előtt, a telekhatártól az útig terjedő közterület tisztántartása az ingatlantulajdonosok, kezelők, használók jogszabályban előírt kötelezettsége. Ezen belül az ingatlantulajdonos feladata, hogy gondoskodjon különösen az ingatlana előtti járdán a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés elvégzéséről. Ehhez segítségként a téli útüzemeltetési szolgálat a tapasztalat szerint különösen jegesedő területek egyes pontjain a közterület síkosságmentesítésére szóróanyag-tárolókban útszóró anyagot helyez ki a lakosság számára. A közterületen eltakarított hó elhelyezésénél javasoljuk figyelembe venni a mentesítő járművek útvonalát. A halmokat úgy célszerű elhelyezni, hogy a közlekedést és a munkagépek útvonalán ne képezzenek akadályt.

A téli útüzemeltetés idejére vonatkozó megállást, várakozást tiltó táblák kihelyezése esetén az előírásoknak megfelelő rend szerint és csak olyan helyen szabad parkolni, ahol a parkoló gépjárművek mellett – szükség esetén – elfér az útpályán a hókotró, ezáltal elkerülhető a hókotró előtt torlódó hótömeg esetleges károkozása a parkoló gépjárművekben. A  zsákutcában lakókat kérjük, hogy autóikkal lehetőség szerint úgy parkoljanak, hogy az utca végén biztosítsák a hókotró számára szükséges fordulás és akadálymentes manőverezés lehetőségét.

Kérjük a gépkocsival közlekedőket, hogy a téli látási és útviszonyok között fokozott körültekintéssel vezessenek, és kiemelten figyeljenek a gyalogosokra. Fontos, hogy körültekintően készüljenek fel a téli útállapotokra; járművüket szereljék fel téli gumival. Különösen a hegyvidéki utcák megközelítésére célszerű készenlétben tartani a hóláncot; a reggeli elindulásnál sok bosszúság elkerülhető, ha kéznél van a jégkaparó, vagy a zároldó spray.

A gyalogosan közlekedőknek is célszerű megfelelő módon felkészülni a téli időjárási viszonyokra. Korán sötétedik, illetve a ködös, párás időben, vagy hóesésben még nehezebb észre venni a gyalogosokat. A megfelelő talpkiképzésű lábbeli csökkentheti az elcsúszás veszélyét, fényvisszaverő szalagok, mellények, esetleg lámpa elősegíti a jobb láthatóságot.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020