Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
2023-as parkolási rend és bérletértékesítés

2023-as parkolási rend és bérletértékesítés

23. január 11. 09:34 szerda

A 2022. október 27-én tartott rendkívüli ülésén Esztergom Megyei Jogú Város képviselő-testülete módosította a parkolásról szóló rendeletet, melynek értelmében 2023. január 1-től több ponton is módosult az esztergomi parkolás.

Városunkban a 2020-as adatok szerint 16.171 regisztrált személygépjármű és hozzávetőleg 1200 fizetős parkolóhely van. A forgalmi rend változásai és az aktuális parkolási gyakorlat figyelembevételével a tavalyi évben szükségessé vált az eddig meglévő 2018-as parkolási rendelet módosítása, melyről korábban már részletesen beszámoltunk

Ingyenessé válik a parkolás azoknak, akik a lakóingatlanuk területén nem rendelkeznek gépjármű tárolására alkalmas területtel. Lakcímenként egy darab, két utcára érvényes várakozási engedély váltható. Változik a Bástya parkoló és a kórház előtt a Petőfi Sándor utcán lévő parkoló használata. Ezekben a parkolókban nem lesznek érvényesesek az egész városra vonatkozó parkolóbérlet, azonban az ott élők lakossági parkolóbérletei továbbra is elfogadottak lesznek. A Bástya parkolóban a jeggyel történő várakozást 3 órában maximalizálja a rendelet. Jelentősen emelkednek a nagycsaládosoknak és tartósan beteg gyermeket nevelőknek adott kedvezmények.

Ezzel egy időben azonban emelkednek a jegy- és bérletárak.  A jelenlegi bérletek áremelésének háttere: az éves parkolási bérlet ára az esztergomi lakcímmel rendelkezők számára 2017-től csökkent 15.000 Ft-ra, előtte 30.000 Ft volt, a képviselő-testület gyakorlatilag 5.000 forinttal emelte az 5 évvel ezelőtti - nyomott - árakat. Ezek az árak még mindig messze elmaradnak a környező települések és a hasonló méretű megyei jogú városok áraitól.

A bérletek értékesítése 2023. január 9-én elindult. Az ügyintézés megkönnyítése érdekében az értékesítő Gran Parkoló Kft. Deák Ferenc utca 4. szám alatti ügyfélszolgálatának nyitvatartása 2023. január 10-től február 17-ig a következők szerint módosul:

Hétfő    8-12; 13-18
Kedd     7-12; 13-16
Szerda  8-12; 13-18
Csütörtök  8-12; 13-16
Péntek 7-13
Szombat  9-12

A módosítások miatt 2023. január 20-ig türelmi időszak lép életbe Esztergomban, a parkolóőrök csak figyelmeztetést helyeznek majd el a gépjárműveken.

A várakozási engedélyek ügyfélszolgálaton történő kiváltásához szükséges:

  • minden esetben a gépjármű forgalmi engedélye, vagy annak fénymásolata
  • Esztergomi lakosok esetében a lakcímigazoló kártya / régi típusú személyi igazolvány, vagy annak fénymásolata
  • Esztergomi vállalkozói kedvezmény nyújtásának feltétele a forgalmi engedélyben a vállalkozás székhelyeként az esztergomi cím feltüntetése
  • nagycsaládos kedvezmény igénybevételekor az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője által kiállított igazolás a gépjármű üzembentartójának nevére
  • meghatalmazás, amennyiben az ügyintézés nem személyesen történik.

Az esztergomi lakosoknak járó kedvezmények igénybevételének feltételei 2023-tól a következőképpen változnak:

  • a lakossági, 2 utcás várakozási engedély már ingyenes igényelhető, azonban csak a területen állandó lakcímmel rendelkezők igényelhetik, és lakcímenként legfeljebb 1 gépjárműre
  • a teljes városra érvényes várakozási engedély díjából a helyi lakosok legfeljebb 2 gépjármű - amennyiben igényeltek ingyenes, 2 utcás engedélyt, úgy már csak 1 gépjármű - várakozási engedélyére kaphatnak kedvezményt.

A lakossági bérlet igényléséhez szükséges nyilatkozatot itt töltheti le. A gyorsabb ügyintézés érdekében célszerű a már előre kitöltött dokumentumot magunkkal vinni.

Az aktuális árakról részletesen az üzemeltető oldalán tájékozódhat.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020