Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Helyi termékek piacra jutását segítő online kezdeményezések

Helyi termékek piacra jutását segítő online kezdeményezések

20. május 13. 17:00 szerda

A koronavírus járványhelyzet miatt az élelmiszer termelők hagyományos értékesítési lehetőségei beszűkültek. Az új értékesítési csatornák kiépítésében a termelők azonban nemcsak saját kapcsolatrendszerükre és kreativitásukra támaszkodhatnak, ezen túlmenően több irányból is kapnak segítséget!

A Megyei Önkormányzat számára a vidékfejlesztés egy kiemelt feladat, ezért is tartjuk fontosnak, hogy  a járvány okozta nehéz gazdasasági helyzetben helyi termelőink minden segítséget megkaphassanak. Meggyőződésünk, hogy az alább olvasható innovatív kezdeményezések nagyban segítik a helyi termékek piacra jutását és hogy mindannyian megbízható eredetű egészséges magyar élelmiszert fogyaszthassunk. 

A helyi termékek piacra jutását segítő online kezdeményezések:

1.) Az Agrárminisztérium és a NÉBIH egy közös B2C (Business to Costumers) helyitermelő-kereső felületet indított el. Célja elsősorban a termelők és fogyasztók közötti közvetlen kapcsolatfelvétel segítése. A közölt adatok naprakészen tartása a termelő saját felelőssége. A regisztráció egyszerű, FELIR szám, őstermelői vagy egyéni vállalkozói igazolvány számának megadásával lehet jelentkezni. A kapcsolatfelvételhez alapvetően szükséges adatokon túl az előállítás helyét és azt kell megjelölni, hogy kiszállítást tud-e vállalni a termelő vagy sem.

2.) A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére április 21-én elindult, Piactér elnevezésű, B2B (Business to Business) üzleti platformja az élelmiszert előállító termelők és a kereskedők közötti kapcsolatfelvételt célozza meg. Tekintve, hogy az online platform célja a vállalkozói szintek összekapcsolása, a felületre elsősorban azok jelentkezését várják, akik kereskedelmi mennyiségű élelmiszertermékekkel rendelkeznek. A keresőfelületen való megjelenéshez, illetve az ahhoz való hozzáféréshez bejelentkezésre van szükség. A bejelentkezés során a termelő/előállító megadhatja, hogy milyen termékekkel, milyen kiszerelésben, mekkora mennyiségben, milyen rendszerességgel stb. rendelkezik. A bejelentkezést követően az előállító bekerül a Piactér nyilvántartásába, valamint különböző szűrési feltételek alapján kereshetővé válik. A keresőfelületet a kereskedők/felvásárlók kizárólag bejelentkezést követően érhetik el. A bejelentkezett kereskedők, szintén bekerülnek a Piactér nyilvántartásába, továbbá egy listában elérhetővé válik a nevük az előállítók számára. Az online fejlesztést megelőzően a kamara meghirdette a platformhoz kapcsolódó ,,elő-Piactér" programját, amelynek keretében előzetes jelentkezésre volt lehetőség, így az éles induláskor már jelentős termékféleségek közül válogathat a kereskedői oldal. A programmal kapcsolatban érdeklődni a piacter@nak.hu email-címen lehet. Az éles indulásig nagyságrendileg 100 élelmiszer termelő/-előállító jelentkezett a programba több száz termékkel.

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal
Területfejlesztési Vidékfejlesztési Főosztály

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020