Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Búvárok és önkéntesek fogtak össze a Palatinus-tó tisztaságáért

Búvárok és önkéntesek fogtak össze a Palatinus-tó tisztaságáért

21. július 25. 21:36 vasárnap

Szemétszedési akciót hirdetett az esztergomi Palatinus-tó partján július 24-én a műanyagmentes július alkalmából a Klímapolitikai Intézet és a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület – Szemétirtók az önkormányzat segítségével. Az esemény megszervezésének kiemelt partnerei és stratégiai közreműködői a Dorogi Bányászok Horgász Egyesülete és a Palatinusz Búvár és Vizisport Egyesület voltak.

A helyszínen Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy azért választották Esztergomot az akció helyszínéül, mert augusztusban a város ad helyet Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Fesztnek.

A résztvevőknek Szebenyi Péter, az intézet munkatársa részletezte a szemétszedés szabályait, majd a résztvevők a helyszíni regisztráció után útnak indultak a part mentén. Mindenki kapott gumikesztyűt és egy-egy szemeteszsákot.

A szemétszedésre előzetesen online és a helyszínen is lehetett regisztrálni. A részt vevők belépőt kaptak a Palatinus-tó strandjára, és a két hét múlva kezdődő esztergomi MCC Fesztre is.

Az önkéntesek a part menti területen gyűjtötték a szemetet, hamar teltek a zsákok. A búváregyesület tagjai pedig a tó mélyén levő hulladékokat hozták fel, így többek között monitort, napszemüvegeket, üvegeket, sőt: pénzt is előhoztak a víz mélyéről.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020