Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2021.12.16. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2021.12.16. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

21. december 19. 12:23 vasárnap

2021. december 16-án tartotta meg munkaterv szerinti soron következő rendes ülését Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete. Az ülésen megjelent 12 képviselő és a polgármester, az ülés határozatképes volt. Nem vett részt az ülésen dr. Révfalvi Gergely és Vargáné Drevenka Györgyi képviselő.

A képviselők a meghívóban szereplő napirendi pontokon kívül felvették a tárgysorba „A helyi személyszállítási közszolgáltatások elővárosi/regionális személyszállítási szolgáltatásokkal történő ellátására vonatkozó Megállapodás megkötése 2021. évre” tárgyú napirendi pontot.

Az első napirendi pontban az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának feltételeiről szóló rendeletet a következőkkel egészítették ki. Versenytárgyalás nélkül, ingyenesen vagy kedvezményesen abban az esetben lehet lakás céljára szolgáló ingatlant bérbe adni, ha a bérlő az államháztartás körébe tartozó szervezet, vagy állami, önkormányzati vagy közhasznú feladatot ellátó szerv, vagy az önkormányzat tulajdonában álló vagy az önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság. A bérbeadói jogokat és kötelezettségeket a polgármester gyakorolja.

Ezután a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet 1. mellékletét módosították, amely a polgármesterre és a képviselő-testület bizottságaira átruházható hatásköröket sorolja fel. Az elmúlt egy évben több fontos rendelet lépett hatályba, amelyben bizottságokra és polgármesterre átruházott hatáskörök kerültek nevesítésre az ügymenetek gyorsítása érdekében. A Közjóléti, Egészségügyi és Nemzetiségi Bizottság hatáskörébe kerül a háziorvos, fogorvos, iskolaorvos, iskolafogász feladatellátási szerződéseinek megkötése, módosítása, helyettesítési szerződések jóváhagyása. Polgármesteri hatáskörbe kerül a pályázati támogatási szerződések módosításának elfogadása.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény viszonylag szűk körben szabályozza a lakossági együttélést zavaró, sértő magatartásformákat, a közterületek rendjét. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény felhatalmazza a helyi önkormányzat képviselő-testületét, hogy rendeletben határozza meg a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit. A közösségi együttélés szabályait tartalmazó rendelet megalkotásával a lakosság nyugalmát zavaró magatartások szankcionálhatók lesznek, amely elősegíti a jogkövető magatartás érvényesülését. A most elfogadott rendelet a lakosság által elvárt, korábban is érvényesülő, az együttélést elősegítő szabályokat, valamint ezek kiegészítését és azok megsértése esetén alkalmazandó szankciókat tartalmazza.

A következő napirendi pontban a Képvisel-testület úgy döntött, hogy Együttműködési Megállapodást köt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-Főkapitánysággal a rendőrség és a közterület-felügyelők szakmai együttműködéséről, amelynek keretében a városban felmerülő igények szerint a rendőrök és a közterület-felügyelők közösen is járőröznek. Így Esztergom problémás területein visszaszorítható lehet a közösségi együttélés szabályainak megszegése, valamint élhetőbbé válhatnak ezek a területek. A megállapodás egy évre szól. Az Önkormányzat a járőrök túlóra finanszírozását támogatja célirányosan havi 1 millió forintos keretösszegig.

Ezután a Képviselők elfogadták a 2022. évi munkatervet. A Testület 10 rendes ülést tart, havonta egyet-egyet, kivéve júliust és augusztust. A 2022. évi közmeghallgatás november 21. napján lesz.

Az Önkormányzat 21 millió forint tagi kölcsönt nyújtott a Gran Spa & Sport Kft. részére. A kölcsön célja az Aquasziget Élményfürdő 2021. július 1-i nyitásához kapcsolódó költségek biztosítása volt. A cég ügyvezetője 2021. november 12-én benyújtott kérelmében jelezte, hogy a jelentősen megemelkedett közüzemi díjak miatt a kölcsön határidőre történő visszafizetése nem teljesíthető. A Képviselők a Gran Spa & Sport Korlátolt Felelősségű Társasággal kötött tagi kölcsönszerződésben foglalt visszafizetési határidőt 2022. június 30. napra módosították.

Az Önkormányzat a „Szent István tér turisztikai célú fejlesztése és Tourinform Pont létesítése az esztergomi Várhegyen” című pályázatával 307.297.197 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A pályázati felhívás szerint a projektet konzorciumban kell megvalósítani, a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi partnerként történő bevonása kötelező. Az Önkormányzat elszámolható költségei között szerepel a Tourinform Iroda vezetőjének és 2 munkatársának bérköltsége és azok járulékai, 8.919.000 Ft bér és 1.382.445 Ft járulék. Annak érdekében, hogy az ehhez a tevékenységhez kapcsolódó bérek és járulékok az irodavezető és a munkatársak részére kifizethetőek és a projektben elszámolhatóak legyenek, a Testület az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. konzorciumi partnerként történő bevonásáról döntött.

A következő napirendi pontban a Képviselő-testület úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség pályázati felhívására görpark kiépítésére, bruttó 40.000.000 Ft támogatás erejéig az Esztergom, 16398 helyrajzi számú területen (a Prímás szigeten a sportcsarnok közelében).

Ezután a Strigonium Zrt. Alapító Okiratát módosították úgy, hogy szerepeljen benne a „részvénykönyv tulajdonosi megfeleltetés útján történik” kitétel.

Az „Esztergomi Turisztikai Nonprofit” Kft. 2021. évi számviteli beszámolójának könyvvizsgálatával és arról könyvvizsgálói jelentés kibocsátására Esztergomi Zsuzsanna Mária könyvvizsgálót választották meg a 2022. január 01. napjától 2022. május 31. napjáig terjedő határozott időre, amelyért a könyvvizsgálót összesen 240.000 Ft + ÁFA/üzleti év díjazás illeti meg.

Ezt követően a Testület elfogadta az „Esztergomi Turisztikai Nonprofit” Kft. 2022. évi üzleti tervét és úgy döntöttek, hogy a cég működési költségeinek fedezésére 30.000.000 Ft-ot a 2022. évre vonatkozóan vissza nem terítendő támogatás formájában biztosítanak.

A következőkben a Képviselő-testület úgy döntött, hogy a gyepmesteri tevékenységek ellátására feladatellátási szerződést köt a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvánnyal 4 hónap határozott időtartamra és az Alapítvány ingyenes vagyonkezelésébe adja a Csapási dűlő 0362/2 hrsz.-ú ingatlant a rajta található ingóságokkal szintén 4 hónapra. Ezen kívül az Önkormányzat tulajdonában lévő Fiat Doblo típusú gépkocsit az Alapítvány részére további 5 évre átadja ingyenes üzemeltetésre.

A Bogáncs Kutya és Kisállatotthonnal a Csapási dűlő 0362/2 hrsz.-ú ingatlanra fennálló használati szerződés 2021. december 31. napján lejár. Az ingatlant a Testület további öt évre térítésmentesen használatba adta állatmenhely és kutyaiskola üzemeltetése céljából.

A Határtalan Szív Alapítvány 2002. szeptemberétől végez oktató-nevelő munkát és szociális tevékenységet Esztergomban halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik körében. Az évek során a közösség folyamatos fejlődésen ment át. A tevékenysége, programja és szolgáltatásai korszerűsödtek, bővültek. Az Esztergom-Kertvárosi Szalézi lakótelepen jelentős számú általános iskolai korosztályú roma gyermek él, akiknek a délutáni felügyelete, illetve tanulásuk segítése nem megoldott. A velük kapcsolatos oktató-nevelő és szociális tevékenységek ellátására az Alapítvány kidolgozott egy úgynevezett Szalézi Gyermekprojektet, amelynek egy éves költségeinek fedezésére 461.200 Ft támogatást nyújt az Önkormányzat.

A Képviselő-testület az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány kérelmére úgy döntött, hogy az Alapítvánnyal üzemeltetési szerződést köt a Máltai játszótér üzemeltetésére 2022. január 1. napjától 2022. december 31. napjáig terjedő határozott időre, és évi 18.000.000 Ft-tal támogatja az Alapítványt.

Az Önkormányzat 2015-ben 134.366.940 forint kölcsönt nyújtott a Port Danube Kft. részére. A kölcsön célja a KÖZOP-4-1-0-13-2013-003 számú (intermodális kapacitás növelését elősegítő fejlesztések megvalósítása a komáromi kikötőben) támogatási szerződésben vállalt kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó költségek biztosítása volt. A kölcsönből még fennálló tartozás 26.799.107 Ft tőke és kamatai. A cég ügyvezetője jelezte, hogy a társaság pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé a kölcsön határidőre történő visszafizetését. A Képviselő-testület a kölcsön visszafizetésének határidejét 2022. december 31-ére módosította.

Az Önkormányzat és az EGOM PLAZA Kft. között 2021. október 12. napján ingatlan adásvételi szerződés jött létre a Simor J. u. 41. sz. alatti ingatlanok vonatkozásában. Az önkormányzat vállalta, hogy az ingatlanok kármentesítésére legkésőbb a birtokátruházásig (2021. december 3.) sor kerül úgy, hogy az ingatlanok pincéjében található galván technológiából hátrahagyott technológiai elemek szakszerűen elbontásra kerülnek, a pincéket kitisztításra kerülnek és a veszélyes hulladék elszállításra kerül. Az épületek megtisztításának előkészülete során derült ki, hogy az ingatlanon lévő hulladék mennyisége többszörösen meghaladja az előzetes felmérések során becsült mennyiséget, ezért a Képviselő-testület az adásvételi szerződésben foglalt határidőt 2022. január 15. napjára módosította.

Az Önkormányzat a Magyar Állammal 2018. november 5. napján megállapodást kötött a Szent István tér 4. ingatlan ingyenes állami tulajdonba adásáról 2021. december 31-i határidővel. Tekintettel arra, hogy a szervezetileg elkülönülő közigazgatási bírósági rendszer bevezetése elhalasztásra került és így az ingatlan kialakítása nem történt meg, ezért a Képviselők a megállapodás határidejének további 5 évvel történő meghosszabbításáról döntöttek.

A Canis Lupus Közhasznú Egyesület szabadtéri kutyás foglalkozások tartása céljából új helyet keresett. Az Önkormányzattal egyeztetve egy, a külterületen szántóként nyilvántartott ingatlant (a Szent Margit utca és a III. Béla király utca meghosszabbított vonala közé eső ≈100 méter x 36 méter) bérelné az Egyesület. A Képviselő-testület a területre 5 éves határozott idejű bérleti szerződés megkötéséről döntött havi bruttó 30.000 Ft/hó bérleti díj ellenében.

A Semper Serviens Humán Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. és az Önkormányzat 2016-ban adásvételi szerződést kötött. Értékesítésre kerültek a Pilisszentlélek belterület, 40175, 40177 és 40178 helyrajzi számú ingatlanok. Az ügylet ingatlan-nyilvántartási átvezetése azóta nem történt meg, ugyanakkor telekcsoport újraosztás történt, mely az ingatlan nyilvántartásban átvezetésre került. Az új helyrajzi számú ingatlanok (40175/1, 40175/2 és 40175/3) tulajdonviszonyainak rendezéséhez a Képviselő-testület módosította korábbi határozatát a kialakult új helyrajzi számokkal, továbbá ez alapján új szerződés megkötéséről döntött a Semper Serviens Kft-vel.

Ezután a Testület úgy döntött, hogy nem él elővásárlási jogával a Széchenyi tér 24-26. földszint 1. szám alatt található 43 m2 alapterületű lakás tekintetében.

A következő napirendi pontban a Zöld-Út Esztergom Kft.-vel 2020-ban kötött közszolgáltatási szerződést módosították. 2022. január 1-től a Zöld-Út Kft. irányítja a közfoglalkoztatottak munkáját. A feladatellátási területek meghatározását aktualizálták és észszerűsítették, valamint egységesítették a téli útüzemeltetést szabályozó fejezetet.

A Testület úgy döntött, hogy a Turul Média Kft.-vel (Forrás rádió) műsorkészítési megállapodást köt havi 157.480 Ft + Áfa összegben 2022. január hó 1. napjától 2022. december hó 31. napjáig. A Forrás rádió a várossal kapcsolatos híreket, felhívásokat, programokat az információ jellegének megfelelő műsorblokkjaiban és honlapján szerepelteti, továbbá programajánlót közvetít, illetve évente 1 alkalommal kitelepül az önkormányzat által meghatározott rendezvényre, továbbá Esztergomi Krónikát készítenek 2 hetente 1 alkalommal. A megállapodás lehetőséget biztosít arra is, hogy a rádió Esztergom városát turisztikai szempontból népszerűsítse és reklámozza.

A következő napirendi pontban a Testület úgy döntött, hogy a VIT-ORA Kft.-vel (képviseli: dr. Tókos László) a Mindszenty József Katolikus Iskola, az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola, továbbá az Esztergomi Honvéd Utcai Óvoda, Aprófalva Bölcsőde és a Mandulavirág Óvoda vonatkozásában egészségügyi orvosi feladat ellátására határozatlan idejű szerződést köt.

Az Esztergom-Kertvárosi védőnői gondozottak összetételére és magas létszámára tekintettel a a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya kérte, hogy a védőnők részére mielőbb biztosítson az Önkormányzat a szakmai munkához alkalmas, előírásoknak megfelelő védőnői tanácsadót és munkaszobát. Az erre a célra alkalmas Nyitrai u. 3. szám alatti rendelő helyiségek kialakítása befejeződött, a védőnők átköltöztetése megkezdődött. Ennek megfelelően a Képviselő-testület a kertvárosi védőnői körzetek vonatkozásában a működési engedély módosításához szükséges döntést meghozta, és ezen védőnői körzetek rendelő helyiségét a Damjanich u. 79. szám alatti ingatlanból a Nyitrai u. 3. szám alatti ingatlanba helyezte át.

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjaként a sürgősséggel tárgyalta a testület a 2021-es évről szóló, a helyi személyszállítási közszolgáltatások elővárosi/regionális személyszállítási szolgáltatásokkal történő ellátására vonatkozó megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Az Önkormányzat köteles a Megállapodás alapján az autóbuszos közszolgáltatást folytató Szolgáltató által helyközi járatokkal végzett helyi közszolgáltatás költségeihez 10 %-os mértékben hozzájárulni. A Minisztérium által megállapított hozzájárulás összege 26.490.000 Ft. A Képviselő-testülete úgy döntött, hogy megköti a Megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Ezután zárt ülésen tárgyaltak az 1. számú és a 2. számú gyermek fogorvosi körzet-, a 2. számú felnőtt háziorvosi körzet- és a 4. számú felnőtt fogorvosi körzet betöltéséről, az 1. számú iskola-egészségügyi, iskola fogászati körzet feladatellátásáról, valamint az aktuális peres és peren kívüli jogvitás ügyekről.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020