Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Bringapark létesül a Prímás-szigeten

Bringapark létesül a Prímás-szigeten

20. június 15. 10:51 hétfő

Esztergom város sportéletében a kerékpározás évről-évre egyre jelentősebb szerepet játszik. Esztergom Város Önkormányzata számos kerékpárosbarát beruházást valósított meg a közelmúltban, így létrejött egy új kerékpárút Esztergom belvárosa és az ipari park között, kiépült egy határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer Párkány (Šturovo) várossal közösen. Az új kölcsönző rendszer kiépítése során megújult az  EBI nevű, az országban elsőként létrejött közösségi kerékpárkölcsönző rendszer is.

Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság által kiírt Országos Bringapark Program lehetőséget biztosít arra, hogy Esztergomban 1000 m2 területű, „pumptrack” típusú bringapark létesüljön a Prímás-szigeten. A pályázat megvalósításához szükséges 50% önerőt Esztergom Város Önkormányzata saját költségvetéséből biztosítja.
A bringapark helyszínéül a városközpont és a Duna-part között, a Gőzhajó utcában található, zöldövezeti, 100%-ban önkormányzati tulajdonú, több mint 2000 m2 nagyságú területet jelöltük ki.

A terület a sportkedvelők által frekventált helyen terül el, a közelében, a sportcsarnokon kívül számos egyéb sportlétesítmény található: rögbipálya, evezős és kajak-kenu sporttelep, teniszpályák, műfüves focipályák. 

A Prímás-sziget a sportolásra, kikapcsolódásra vágyók kedvelt tartózkodási helye: futók, sétálók, kerékpározók szívesen veszik célba.  
Esztergom gyermekbarát város; a tervezett beruházás nagymértékben hozzájárulhat a terület és egész Esztergom népszerűségének növeléséhez, tekintettel arra, hogy egy eddig hiányzó funkciót, szolgáltatást tud majd nyújtani a városban élők és az ide látogatók számára is.
A létesítménytől alig 100 méterre található Vitéz János Katolikus Általános Iskolában közel 400 gyermek tanul, akik számára kiváló szabadidős helyszín lesz majd a park.

A 2020. májusában benyújtott pályázaton Esztergom városa 1000 négyzetméter alapterületű, „Pumptrack/pumpa pálya” típusú bringapark létesítéséhez nyert 30 millió forint támogatást. A tervezett fejlesztés bruttó értéke kb. 50 millió forint, amelyhez a szükséges többletforrást az önkormányzat saját forrásából biztosítja.  Ez a típusú élménypálya az, amely a kerékpárosok legszélesebb körében használható, így nem véletlen népszerűsége is.

A fejlesztés a park kivitelezési költségein túl a tervezés, a környezetrendezés, parkgondozás és egyéb, a pályázat megvalósításához szükséges tevékenységeket is magában foglalja.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020