Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Búcsú egy tujától

Búcsú egy tujától

21. május 14. 07:19 péntek

A Széchenyi téren, az Önkormányzat épülete előtt lévő kiemelt ágyások kertészeti rendezése kapcsán került előtérbe a kiemelt ágy északi kazettájában álló méretes örökzöld.

A téren sétálók számára egészséges növény benyomását keltő fa alapos vizsgálata derített fényt arra az igen aggasztó tényre, hogy a valamikor a régmúltban a törzsön ejtett komoly sérülés következtében a növény fás részét károsító hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune) károsítja. Mint arról Boldizsár Lóránt, a város főkertésze beszámolt, ez a gombafajta nagy pusztítást okoz az alma és csonthéjas termést érlelő fásszárú növények közt, de – mint ahogy a jelen példa is mutatja – egyes örökzöldek is hajlamosak lehetnek a megfertőződésre.

„Fontos tudni ezzel a gombafajtával kapcsolatban, hogy nem csak a növényzetet képes károsítani. A levegőbe jutó spórái a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberi szervezetben is képesek fertőzést előidézni.

A fa környezetének vizsgálata során két technikai jellegű problémát fedeztünk fel, melynek kialakulásáért szintén a növekvő – magának életteret követelő – örökzöld gyökérzete tehető felelőssé. Jól láthatóan megkezdte az ágyás-támfal diszburkolatának rongálását.

E mellett az évek során jelentkező vizesedés is a fa gyökérzetének tudható be, mivel a gyökérzet növekedése a magas ágyás öntözésére szolgáló, és nyomás alatt lévő hálózati vízvezeték egy könyök idomának elmozdítását eredményezte.

A harmadik szempont, ami a fa kivágását indokolttá teszi, az az új kertészeti rendezési tervbe be nem illeszthetősége jelenti. Kertészként és a növényeket szerető emberként ezt a tényt talán még okos tervezéssel áthidalhatóvá tehetnénk, de a felvázolt egészségügyi és technikai problémákkal együtt, a mérleg nyelvét a kivágás felé billenti.

Főkertészként, mérnökként, a város értékei iránt felelősséget érző személyként a fa eltávolítását szükségszerűnek tartom, annak pótlása iránt természetesen intézkedni fogok.”

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020