Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
2. Bishitzky–Müller-ház (Posta, Széchenyi tér 3.)

2. Bishitzky–Müller-ház (Posta, Széchenyi tér 3.)

20. május 02. 21:13 szombat

A 18. sz. első felében épült barokk polgárház 1863-ban kapta mai romantikus arculatát. Tervezője a Hild József mellett működő Prokopp János építész volt – ez a ház tekinthető az első önálló munkájának.

Az emeletes saroképület főhomlokzata a térre néz. A középrészt bástyatoronyra emlékeztető félpillérek emelik ki, közepén timpanonszerű záródással. Az egykori kereskedőház a magyarországi romantikus vidéki építészet korai, szép példája. Bishitzky János 1803-ban nyert polgárjogot a királyi városban, és nyitotta meg Az Ekéhez nevet viselő vaskereskedését az 1809-ben a tulajdonába került házban. A kereskedő gyorsan tekintélyt vívott ki magának a városban. Fia, ifjabb Bishitzky János 1862-ben már a Takarékpénztár választmányának tagja. A Takarékpénztár palotájának építkezésén ismerkedik meg Prokopp Jánossal, akit Hild József „ifjú barátjának” nevez.

A megújult kereskedőházat Müller Gyula bérelte, később megvásárolta, és a régi néven működtette tovább a céget. Müller Gyula a városi társadalmi élet egyik központi szereplője lett: a lövészegylet legjobb céllövője, kiváló korcsolyázó, a takarékegylet pénztárosa.

A csődbe ment Müller-féle vaskereskedés 1897-ben a Takarékpénztár tulajdonába került. Bérbe adták Porgesz Béla vendéglősnek, akinek zenés sörcsarnoka a főtéren sétálók kedvelt helye lett.

A Takarékpénztár azonban hamarosan eladta a Müller-házat a Magyar Királyi Posta és Távíró Hivatalnak. 1898. április 29. óta itt működik a városi posta.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020