Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Az önkormányzat besegít

Az önkormányzat besegít

22. szeptember 16. 08:20 péntek

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2022. szeptember 15. napján tartott rendes testületi ülésén jóváhagyta a gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított 2022. év szeptember 1-jétől szóló díját.

A gyermekek védelméről szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/A. § (3) bekezdése alapján a helyi önkormányzat feladata az intézményi gyermekétkeztetés biztosítása az általa fenntartott bölcsődében és óvodában, továbbá a közigazgatási területén a tankerületi központ, illetve a szakképzési centrum részeként működő nevelés-oktatási intézményben, illetve szakképző intézményben. Ennek biztosítására az Önkormányzat 2019. szeptember 26. napján kötött szerződést a Hungast Esztergom Zrt.-vel.

A szerződés 95. pontja alapján a Szolgáltató minden év szeptember 1. napjától, a szerződés külön módosítása nélkül jogosult a KSH által hivatalosan közzétett előző 12 hónapra vonatkozó ágazati inflációs ráták súlyozott átlagával az egységárakat évente megemelni.

A szolgáltató 2022. augusztus 31-én benyújtotta végleges áremelési javaslatát, melyet a KSH által közzétett hivatalos adatok alapján támasztott alá.

Az étkeztetés ellátásának biztosítását három tényezőre bontva határozták meg: az élelmiszerek, élelmi anyagok teszik ki a teljes összeg 45%-át, melynél 27%-os áremelést számoltak, a nemzetgazdasági átlagbér a 40%-át, melynél 15,4%-os áremelést, valamint a teljes összeg 15%-át adó szolgáltatások 6,8%-os emelését kalkulálták. Így a tavalyi évhez képest összesen 19,33%-ot emelnek a gyermekétkeztetésen.

Az Önkormányzat jelen döntésében magára vállalta az ezzel járó többletköltségeket, hogy ily módon segítse az energiaválság és az emelkedő infláció miatt nehéz helyzetbe kerülő családokat. Így tehát a szülőket nem fogja terhelni az emelés.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020