Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
4. századi római hajó érkezik Esztergomba

4. századi római hajó érkezik Esztergomba

22. július 22. 08:28 péntek

Ki ne gondolt volna már arra, vajon milyen lenne egy másik korban élni? Vagy milyen lenne csak egy rövid utazást tenni egy másik korba? Itt az idő, hogy Te is kipróbáld, milyen lett volna a Római Birodalom polgárának lenni Pannonia Provinciában!

Régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek most egy európai projekt keretén belül lehetővé teszik azt, hogy teljes életnagyságban megcsodálj egy római dunai őrhajót, amelynek feladata a Limes őrzése volt. Képzeld el, hogy „Matrica” castrum lakója vagy, és alig várod, hogy befusson a Danuviana Alacris. A hajó 24 fős legénysége egész nap evezett a Dunán, hogy végre kikössön. Holnap továbbmennek, de ma megismerheted a hajót, a kapitányt, és az út részleteit, a legénységét, és vendégül láthatod a hajót és legénységét, akik mesélnek neked kalandjaikról, hiszen a Fekete-erdőtől indultak és útjuk a Fekete-tengerig tart. 

2022. augusztusában Esztergomba érkezik egy korhű római folyami hajó, melyen 24 fős legénység evez a Dunán Ingolstadttól (Németország) a Fekete-tengerig (Románia). A hajó a Living Danube Limes Interreg projekt keretében megvalósuló országokon átívelő program része, melynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett dunamenti települések között. A római hajó egy valós régészeti lelet alapján, korhű eszközökkel készült el német egyetemi kutatók közreműködésével.

A hajó főbb paraméterei:

  • Danuvina Alacris nevű, a Mainz területén feltárt leletek alapján hitelesen rekonstruált 4. századi dunai lusoria-típusú hajó
  • anyaga: tölgyfa
  • hossz: 18 m hosszú, szélesség: 2,8 m
  • súly: 6 tonna
  • merülés: 70 cm
  • motor nélküli, evezőkkel hajtott
  • nemzetközi személyzet: 1 kapitány, 24 fő evező legénység és 3 fő kísérő gépkocsiban

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020