Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
10. Szerencsés–Gróh-ház (Széchenyi tér 7.)

10. Szerencsés–Gróh-ház (Széchenyi tér 7.)

20. május 02. 20:56 szombat

A főtér egyetlen, teljes szépségében fennmaradt rokokó lakóháza.

1787-ben, két ház egyesítésével jött létre. Schahtner János kereskedő vélhetően a városháza építésén is működő Mayer Jakabot kéri fel emeletes lakóházának megépítésére. A ház rokokó arculata 1790-1792 körül alakult ki, erre utalnak az ablakokat keretező stukkódíszek és a kettős manzárdtető is. Az emeleti rokokó szoborfülkében egy neoreneszánsz Madonna-féldombormű látható.

Dr. Gróh József 1911-ben vásárolta meg a házat a Szerencsés–Borovicska kereskedőcsaládtól. Bátyja, Gróh István (1867–1936) iparművész, az iparművészeti főiskola rektorának útmutatása szerint újíttatta meg a házat; ekkor készültek a földszinti ablakok rácsai és a neobarokk kapuzat.

Az esztergomi születésű dr. Gróh József (1883–1969) ügyvédként dolgozott, majd 1915-ben egyházmegyei ügyész, prímási jogtanácsos lett. Városi, később megyei képviselőként részt vállalt a helyi közéletben is. Saját költségén készíttette el a téren álló oroszlános padok eredetijét, amely a középkori Szent Adalbert-székesegyház porta speciosájának kapuvédő oroszlánjait mintázza.

1944-ben közreműködött Serédi Jusztinián hercegprímás zsidóüldözést elítélő pásztorlevele kiadásának előkészítésében. 1945-ben a kisgazdapárt országgyűlési képviselője. Az 1947-es választásokon a Slachta Margit vezette Keresztény Női Tábor négy képviselőjének egyikeként jutott a parlamentbe. 1949-ben letartóztatták, több mint 4 évet töltött börtönben és internálótáborban. Szülővárosából kitelepítették, vagyonától megfosztották. Nevét egykori lakóháza őrzi.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020