Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
8. Fogarassy–Obermayer-ház (Deák Ferenc utca 3.)

8. Fogarassy–Obermayer-ház (Deák Ferenc utca 3.)

20. május 02. 21:00 szombat

Az egykori Duna utca legszebb, de még a Széchenyi tér barokk arculatába illő emeletes lakóháza a kapuzat feletti zárókő évszáma szerint 1767-ben épült. Oratsek Ignác jeles komáromi építész munkája, aki a budavári királyi palota egyik építője volt.

Barkóczy Ferenc prímás hívására 1762-ben telepedett le Esztergomban. Oratsek már 1759-től dolgozott a városban Grassalkovich Antal ajánlására. Ő lett a belvárosi Szent Péter- és Pál-plébániatemplom és a korábban pálos, majd bencés rendház építésze is. A prímás Oratsek Ignácot kívánta megbízni a várhegyre tervezett barokk kori új székesegyház megépítésével, ami azonban Barkóczy Ferenc halála miatt nem valósult meg. Ez a lakóház volt az 1767-ben elhunyt építész utolsó alkotása. A főhomlokzat tengelyében nyíló széles, kosáríves kapu felett két, egymás felé forduló voluta koronázza a bejáratot, közrefogva Esztergom címerét.

A palotát Kinczel Lőrinc gazdag esztergomi polgár építtette. Az épület 1809-ben lett a Fogarassy családé, amelynek tagjai 1867-ig lakták. A kiegyezés évében a város vásárolta meg a palotát. 1886-tól 1910-ig, 24 éven át a városi Szent Imre Főreál Gimnázium igazgatója, Obermayer György és családja lakta az emeletet. A földszinti helyiségek a városi hajdúk és a segédtisztek használatában voltak.

1928-tól 1934-ig az emeleti helyiségek adtak otthont az Esztergom-vidéki Régészeti és Történelmi Társulat Múzeumának (a Balassa Bálint Múzeum elődje). 1934 és 1944 között az emeleti lakás a mindenkori polgármester otthona volt – a házat máig „polgármesterház”-ként is említik.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020