Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Tájékoztatás rágcsálóirtásról

Tájékoztatás rágcsálóirtásról

23. május 15. 07:30 hétfő (11 hónapja)

2023. május 17-18-án folytatódik Esztergom közterületein és csatornahálózatában a rágcsálóirtás.

A szakemberek eredményes munkavégzését segíthetjük, amennyiben az alábbiakban írt javaslataikat megfogadjuk.

A rágcsálóknak búvóhelyet, táplálékot biztosító lakókörnyezet kedvez a megtelepedésüknek, szaporodásuknak, az ilyen környezet a rágcsálók irtását is megnehezíti. Egy sikeres rágcsálóirtást követően is nagy esély van a kártevők újbóli elszaporodására, ha a környezet kedvező a rágcsálók számára. Ugyanakkor, az ingatlanok rendben tartása gyakran már önmagában is elégséges a probléma magelőzéséhez, illetve a rágcsálók visszaszorításához. A szerves hulladék (élelmiszermaradék, takarmány, komposzt stb.) táplálékul szolgál a rágcsálók részére, ezért ezeket olyan módon kell tárolni, hogy a kártevők ne férhessenek hozzá.

  • Kérjük, az élelmiszer maradékot ne engedjék a szennyvízcsatornába, mert eleségül szolgálhat a rágcsálóknak.
  • A háztartási hulladékot tárolják elzárva, az utcán csak kijelölt szemetesbe dobjanak hulladékot.
  • Ha a kertben komposztot gyűjtenek, válasszanak zárt komposztálót, melybe a rágcsálók nem tudnak bemászni.
  • A háziállatoknak szánt takarmányt ne hagyják szabadon, az csak az etetés ideje alatt álljon rendelkezésre az állat számára. Azontúl tárolják zártan a takarmányt.
  • Haszonállatok takarmánya közül elsősorban a szemes termény és a granulált táp lehet a rágcsálók számára alkalmas táplálékforrás, ezt tárolják zártan.
  • Akadályozzák meg a rágcsálók bejutását az épületekbe. Az ajtó/ablak zárva tartása vagy rácsozása mellett az épület szerkezeti hiányosságait pótolják, a falon, padlón, pincében lévő réseket, repedéseket javítsák ki.
  • A rágcsálók a bolygatást nem kedvelik és a nyílt, tereptárgyaktól mentes területen nem szívesen mozognak. A rendezetlen telkek, használaton kívüli épületrészek, felhalmozott lomok viszont búvóhelyet biztosítanak a patkányok számára. Törekedjenek a környezet rendezésére és a feleslegessé vált lomok felszámolására.

Magánterületen a rágcsálók irtása az adott terület tulajdonosának/kezelőjének kötelessége, melyhez kártevőirtó szakember segítségét is igénybe vehetik (a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet). Közterületen a közterület kezelőjének, fenntartójának (a települési önkormányzatnak) a feladata a rágcsálók irtása.

A szakemberek által használt rágcsálóirtószerek véralvadásgátló hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a kártevők mellett az emberekre és az állatokra (kutyára, macskára, sertésre, madarakra, vadállatokra stb.) nézve is veszélyt jelentenek. A mérgezés veszélye akkor áll fenn, ha az ember vagy állat az irtószert elfogyasztja. A rágcsálóirtószereket a gyártók feltűnő (pl. piros, kék) színnel megszínezik, hogy azok az élelmiszerrel, takarmánnyal ne legyenek összetéveszthetők. Emellett az irtószerekbe a gyártók egy rendkívül keserű ízanyagot (denatónium-benzoát) kevernek, melyet a rágcsálók nem érzékelnek, ellenben az ember és a háziállatok igen, így elkerülhető, hogy valaki (pl. gyermekek) véletlenül nagy mennyiségű irtószert fogyasszon el. További, biztonságot jelentő szempont, hogy a vállalkozó a rágcsálóirtószereket kizárólag zárható műanyag szerelvényben (ún. patkányetető ládában) helyezheti ki, amelyen jogszabályi előírásnak megfelelőn minden szükséges információ feltüntetésre kerül. A véralvadásgátló hatóanyagok ellenszere a K1-vitamin (Konakion injekció).

A rágcsálóirtást végző szakemberekkel szükség esetén az alábbi elérhetőségeken vehetik fel a kapcsolatot: office@irtotrio.hu, +36 1 315 0420

Amennyiben közterületen rágcsálók jelenlétét észleli, az alábbi elérhetőségeken tehet bejelentést:

  • Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztály

Kiss-Németh Beáta környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási ügyintéző

tel: +36 33 542-008
e-mail: kiss.beata@esztergom.hu

  • Esztergom Megyei Jogú Város weboldalán

https://esztergom.hu/esztergomi/ugyintezes/hibabejelento/ 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020