Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Szeptember 16-tól módosulnak a helyi járat menetrendek

Szeptember 16-tól módosulnak a helyi járat menetrendek

23. szeptember 06. 11:44 szerda (8 hónapja)

Lakossági észrevételek figyelembevételével 2023. szeptember 16-tól több ponton is módosulnak városunk „A” „B” és „C” jelzésű helyi járatainak menetrendjei.

Az „A” jelzésű helyi járatok továbbra is óránként, a vasútállomás érintésével közlekednek, ám szeptember 16-tól munkanapokon reggel 5 és 9 óra között átszállásmentesen lehet majd velük elérni a kórházat, belvárost, a Bánomi lakótelepet és Szentgyörgymezőt. Mivel a vasútállomástól azonnal tovább indulnak a buszok, a Lázár Vilmos utcától a kórház 12 perc alatt, a Bánomi lakótelep és környéke (Vaskapui úti megállóhely) pedig 17 perc alatt lesz elérhető.

A „B” jelzésű, óránként induló helyi járatok igénybevételével hétköznapokon reggel 9-től a késő esti órákig, hétvégente pedig egész nap átszállásmentes lesz a kapcsolat a Lázár Vilmos utca és a belváros, kórház és a Bánomi lakótelep környékével. A járatok a vasútállomás érintésével közlekednek, ahonnan azonnal tovább indulnak a Lázár Vilmos utca irányába. Ebben az időszakban a Lázár Vilmos utca felől a budapesti vonatok továbbra is kényelmes, 8 perces átszállási idővel maradnak elérhetők, a belváros felé pedig a Vasútállomáson a "C" jelzésű helyi járatra átszállva lehet továbbutazni. Az átszállásra menetrend szerint 6 perc fog rendelkezésre állni, így a Rákóczi tér összességében 19 perc alatt lesz elérhető.

A kertvárosi iskola reggeli órakezdéséhez igazodva módosul a „C” jelzésű helyi járat menetrendje és útvonala is: A Bánomi lakótelepről tanítási időszakban munkanapokon 07:20-kor induló „C” jelzésű helyi járat Kenyérmező érintésével közlekedik, így a Wesselényi utcában található iskolához (Kertváros vasútállomás megállóhely) menetrend szerint 7:47-kor érkezik. Ezáltal az iskola a belvárosból, a Bánomi lakótelepről és a Szalézi lakóparktól is átszállásmentes elérést kap.

Kenyérmező érintését követően ez a járat a továbbiakban nem érinti a Palatinus tófürdői hurokútvonalat, hanem közvetlenül közlekedik tovább a vasútállomás és a Bánomi lakótelep felé.

A Palatinus tófürdői ág ellátására ebben az idősávban a vasútállomásról 07:32-kor új, közvetlen járat indul („C” jelzésű), amely visszafelé is csak a vasútállomásig közlekedik, amelyhez 5 perces átszállási idővel biztosított csatlakozó járat a belváros és a Bánomi lakótelep felé.

A 818 számú, Esztergom vasútállomás - kórház - Rákóczi tér - Esztergom vasútállomás helyközi autóbuszvonalon 18.35 órától 22.05 óráig naponta félóránként induló járatok megszüntetésre kerülnek. A megszűnő járatok mellett továbbra is közlekedik az óra 33 perckor induló „C” jelzésű és az óra 03 perckor induló „A” jelzésű helyi autóbuszjárat, így az eljutás a belváros irányába továbbra is biztosított. 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020