Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Év végén se maradunk kitüntetettek nélkül

Év végén se maradunk kitüntetettek nélkül

23. december 14. 13:21 csütörtök (5 hónapja)

A2023. december 13-án a Suzuki Aréna Pézsa Tibor rendezvénytermében tartotta meg Esztergom Megyei Jogú Város jó tanuló-jó sportoló pályázatának díjkiosztóját. A rendezvényen került sort továbbá két kitüntető cím, a Korányi József-díj „Esztergom Sportjáért”, valamint a Dr. Jócsik Lajos-díj „Esztergom Tiszta, Zöld Környezetéért” díjak átadására is.

Az elismeréseket Hernádi Ádám polgármester és Heckel Zoltán bizottsági elnök adták át.

A 2023-as évben Korányi József-díj „Esztergom Sportjáért” kitüntető címet vehetett át Csikós Zsóka a kajak-kenu sportban nyújtott kimagasló, Esztergom hírnevét mind Magyarországon, mind pedig külföldön öregbítő tevékenysége elismeréseként.

Csikós Zsóka a Pjatacsuk Vitalij által vezetett Kajak-Kenu Sportegyesületben kezdte pályafutását. Már igen fiatalon számos eredménnyel büszkélkedhetett: 15 évesen Olimpiai Reménységek Versenyén első, második és harmadik helyezést ért el, majd egy évvel később még idősebb 17-18 éves korosztályban, már 16 évesen két világbajnoki címet ünnepelhetett.

Ifjúsági világbajnokságot 2017-ben nyert először síkvízen és maratonon is. 2017-ben a Kolonics György Alapítvány Jövő Reménységei ösztöndíjasa lett. 2018-ban szerepelt ismét Európa-bajnokságon ahol síkvízen második helyezett lett. Szintén ebben a kategóriában ifjúsági világbajnoki címet ért el 2019-ben.

A pandémia miatt 2020-ban csak világkupán vett részt, majd 2021-ben felnőtt világkupán indult, ahol 5000 méteren ezüstérmet szerzett. Még ebben az évben a 23 évesek korosztályában Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett.

2021-ben a világbajnokságon nem olimpia számnak számító K2 200 méteren negyedikként ért be a célba. 2022-ben Németországban kajak-négyesben társaival bronzérmet szereztek.

2022 nyarán, élete első felnőtt világversenyén az amerikai Birminghamban rendezett XI. Világjátékokon az úgynevezett K1 rövidkörös 3,4 kilométeres kajakversenyen bronzérmes lett, illetve a 21 kilométeres hosszútáv versenyen negyedik helyezést ért el.

Idén május 27-én a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokságon egyéniben bajnoki címet szerzett és páros kajakban Kiszli Vandával is a dobogó legfelső fokára állhatott.

2023-ban a Montemor-o-Velho-ban rendezett ECA Ifjúsági, U23 és para Kajak-Kenu Európa Bajnokságon aranyérmet szerzett.

Idén nyáron pedig az észak-olaszországi Auronzo-ban megrendezett ICF Ifjúsági, U 23 világbajnokságon megszerezte harmadik világbajnoki címét.

Csikós Zsókával az Esztergom újság szeptemberben megjelent számában olvashattak interjút, mely már online is megtalálható!

A 2023-as Dr. Jócsik Lajos-díj „Esztergom Tiszta, Zöld Környezetéért” kitüntetést a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület vehette ár a Szemétirtók által nyújtott kimagasló környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület megalakulását az 1989-ben létrehozott Benedek Endre Barlangjáró Csoport létrehozásától számítjuk. A Sátorkőpusztai-barlang, valamint a természetvédelem iránt elkötelezett baráti kör 1992-ben szerveződött egyesületté. a BEBTE tevékenysége mára már igen szerteágazó lett. A Sátorkőpusztai-barlang megóvása, kutatása és bemutatása, valamint felszíni környezetének védelme mellett környezet- és természetvédelmi programokat, természetismereti kirándulásokat, geológiai túrákat is szerveznek. Az egyesület tagsága közel 50 fő, küldetésüknek tartják, hogy minél több embert ösztönözzenek a környezettudatos magatartásra és ezáltal lakókörnyezetünk védelmére, a természetvédelemben való aktív közreműködésre.

A BEBTE Közgyűlése 2019-ben döntötte el, hogy az egyesület a barlangkutatói és természetvédelmi munkájától némiképp leválasztja környezetvédelmi tevekénységet, amellyel szélesebb társadalmi rétegeket kíván megszólítani. A BEBTE által 2019 elején életre hívott SZEMÉTIRTÓK közösséggel a gyakorlatban elsősorban az esztergomi és dorogi régióban, a virtuális térben pedig az erre a célra létrehozott Facebook-oldalon kívánják népszerűsíteni a környezettudatos magatartást. Rendszeres szemétszedő akcióikon leginkább a szemetelés kapcsán emelték fel hangjukat, különös tekintettel az eldobható műanyagok használata, valamint a cigarettacsikkek eldobálása ellen, de az élővizek tudatos szennyezésének problémáját is igyekeznek állandó napirenden tartani.

2020-ban megálmodott az egyesület egy „Szemétirtók-irkát”. A programot a környék általános iskoláiba viszik el, ezzel igyekeznek már a legkisebbeket környezettudatosságra nevelni. A füzet megálmodói és a Szemétirtók programjainak életben tartói Gábor Éva és Lieber Tamás a Szemétirtók alapítói és koordinátorai.

A Szemétirtók az Esztergom újság júliusban megjelent számában mutatkozott be, mely szintén olvasható online is!

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020