Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Modern menedékház épült a vadregényes Búbánatvölgyben

Modern menedékház épült a vadregényes Búbánatvölgyben

21. július 10. 22:49 szombat

Július 9-én átadták az uniós forrásból felépített Kerektavi Természetházat. A beruházással a térség egyik régi adóssága törlesztődött.

A tavaly 60 éves Vasas Horgászegyesület a Pilisi Parkerdővel, a Magyar Ternmészetjáró Szövetséggel és a Magyar Turisztiikai Ügynökséggel közös konzorciumban építette fel a Búbánatvölgyben található Kerektónál a 21. századi elvárásoknak megfelelő Természetházat, illetve alakították ki az épület környezetét.

A beruházás olyan, napjaink fontos kérdéseire is reagálva készült el, mint az egészségtudatos életmódra nevelés, a fenntarthatóság szemléletmódja, illetve a természet védelmére. A projekt ezt a szemléletet pedig egy modern, mind a legfiatalabb, mind az idősebb generáció számára is közérthető és befogadható eszközökkel adja át.

Maga az épület akár 150 ember befogadására is képes, így szervezett tanfolyamok, oktatások helyszínéül is szolgálhat, mint például a horgász-suli. A cél az, hogy felnövekvő generáció is megtalálja az örömöt a természetjárásban, hozzá kialakítva azt a szemléletet, hogy vigyázzon is annak értékeire.

A Kerektavi Természetházban kialakítottak egy magas színvonalú konyhatechnikával felszerelt  vendéglátó egységet is. Az étteremben a gasztronómiai élvezet is elsődleges szempont volt, az arra járók széles kínálatból választhatnak. Emellett lehetőség van arra is, hogy a kirándulók a maguk által hozott ételekete megmelegítsék és helyben elfogyasszák.

Ehhez egy 84 ülőhellyel, asztalokkal ellátott közösségi tér áll rendelkezésre, amely mind a négy évszakban, időjárástól függetlenül tud vendégeket fogadni. Az épületben ternészetesen illemhelyet, és 24 órás elsősegélynyújtó helyet is kialakítottak.

 A beruházás a térség egyik leglátványosabb fejlesztése, és a GINOP "Lépésekre a Dunakanyartól" című EU-s pályázaton belül valósult meg. A projekt célja egyébként elsősorban az, hogy az országos Kék Túra útvonal leágazásait is fejleszék, az egyik ilyen leágazás a Kerektavi Természetház is.
A projekt összköltsége 418 millió 490 ezer 971 forint. Ebből maga az épület 189 913 320 forint volt, ehhez a Vasas Horgászegyesület összesen 70 millió forint önrésszel járult hozzá.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020