Kísérleti jellegű, kalcium-kloridos útfelület karbantartást végeztek Esztergomban

Kísérleti jellegű, kalcium-kloridos útfelület karbantartást végeztek Esztergomban

2021. szeptember 15. 16:29 szerda

A mai napon megtörtént Esztergomban a Beszédes Sándor utcának a Visegrádi út és Akácos utca közötti szakaszán kísérleti jelleggel az úttest kalcium-klorid (CaCl2) oldatos impregnálása. Az út felületének ilyen módon történő kezelése hozzájárul a porzás csökkentéséhez, mivel  higroszkopikus jellegéből adódóan az oldat megköti a környező levegő víztartalmát. Ennek hatására enyhén nedves réteget képez a homok- iszapszemcsék köré. Mivel ez az oldat kevésbé párolog, mint a víz, így az út még akkor is nedves felületű marad, amikor nagyon hosszú ideig száraz és meleg az időjárás. A burkolatlan utaknál, erdei földutaknál, mezőgazdasági utakon és építkezések felvonuló útjain gyakran alkalmazott módszer a locsolókocsik helyett. Megfelelő módon karbantartja az utat, és még a teherbírását is tartósítja. A por megkötésével a felület a forgalomnak jobban ellenáll, a terheléseket (gépek, teherautók, mezőgazdasági gépek áthaladását) jobban bírja.

A nátrium-klorid nem tévesztendő össze a kalcium-kloriddal, a mára kizárólag közutakon alkalmazható útszóró sóval. Amíg a nátrium-klorid „só-virágzást” (szikesedést) okoz és károsítja a növényeket, addig a kalcium-klorid nem, sőt a kalcium szükséges ásványi anyag a növények számára, műtrágyaként is használatos. Az utakon eddig alkalmazott sózás nem csak a járművekre és az úttartozékokra volt ártalmas, hanem az élővizeket, az út menti növényzetet és a talajt is mérgezte, kimarta a vadállatok, háziállatok kutyák, macskák lábát. Ehhez képest CaCl2 sem a növényekre, sem az állatokra nincsen káros hatással, és a szükséges kijuttatási mennyiség is töredéke az útszóró sóhoz képest.

Amennyiben az új módszer alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok kedvezőek lesznek, és az ott lakók, illetve az arra közlekedők visszajelzései is igazolják az impregnáláshoz fűzött reményeinket, úgy rövidesen folytatódhat az oldat kijuttatása folyamat egy forgalmasabb útszakaszon, például a Csenkei úton.