Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Európai Vagyonvédelmi Nap

Európai Vagyonvédelmi Nap

22. június 21. 11:26 kedd

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) immár negyedik éve szervezte meg a nyári szünetre való készülődést kihasználva az „Európai Vagyonvédelmi Napot” 2022. június 15-én. A tagállamokon átívelő kezdeményezés célja, hogy az iskolai évzárók után, de még a nyaralások megkezdése előtt felhívja a figyelmet az otthonbiztonságra, módszerekre, eszközökre, praktikákra.

Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés az okos otthonok iránt. Nálunk egyelőre többen használnak olyan rendszereket, melyek növelik a ház komfortszintjét, energiatakarékos működését, vagy akár a biztonságát. Inkább az újonnan épített lakások, házak esetében fordul elő, hogy mindez egyszerre jelenik meg egy épületnél. Mindenkinél más szempontok dominálnak a felszerelésnél. Van, aki a fényeket szeretné kordában tartani, van, aki az időjárási változásokat követné automatikusan, akár a hőmérsékletet állítaná úgy, hogy az alkalmazkodjon az egyéni igényekhez, de ne fogyasszon feleslegesen, és az is lehet, hogy valaki szereti, ha a jacuzzi megfelelő hőmérsékletű, mire hazaérkezik. Hasonlóan a védelmi funkciók is automatizálhatóak az okos eszközökkel, ám ezek nem megfelelő alkalmazása veszélyeket is rejthet. 

A módszer működéséről, hatékonyságáról, valamint egyéb otthonvédelmi praktikákról bővebben a Nemzeti Bűnmegelőzési tanács honlapján tájékozódhatnak.

 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020