Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Hídünnep 2022

Hídünnep 2022

22. szeptember 21. 11:33 szerda

Idén is színes programokkal csábít mozgásra a 21. alkalommal megrendezésre kerülő Hídünnep.

2002-ben rendezték meg először – hagyományteremtő szándékkal – a Hídünnepet, melynek célja, hogy megemlékezzenek a két várost (Párkányt és Esztergomot) és a két országot összekötő, 2001 októberében felújított Mária Valéria hídra.

A Mária Valéria hidat 1895. Szeptember 28-án adták át rendeltetésének. Az ötnyílású folyami átjáró az I. világháborút szerencsésen átvészelte, azonban 1919 nyarán, a Tanácsköztársaság harcaiban a Párkány felöli nyílást felrobbantották, s így az átkelő használhatatlanná vált. A teljes felújítást csak 11 év múlva, 1930-ban fejezték be. A II. világháború vége felé, 1944 karácsonyán a visszavonuló német hadsereg a középső három hídelemet megsemmisítette. A híd újjáépítése határozatának meghozatalára több mint fél évszázadot kellett várni, addig csak komppal lehetett közlekedni a két part között.

Az idei rendezvényeket a pénteki (szeptember 23) Vársz! koncert nyitja, majd szombaton (szeptember 24) a már megszokott Mária Valéria Hídfutás és Gyaloglás során mozgathatjuk át magunkat. A Rugby Club területén egész napos Lecsófesztivál, míg a Szent Tamás-hegyen a Szenttamási Napok rendezvényei várják a kikapcsolódni vágyókat.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020