Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Változik a zöldhulladék elszállítás rendje

Változik a zöldhulladék elszállítás rendje

22. november 25. 09:27 péntek

Az idei enyhe, fagymentes őszi időjárásra tekintettel a levélhullás sokkal később kezdődött az előző évekhez képest, és a jelenlegi időjárás előrejelzések szerint az első komolyabb fagyokat is decemberben várhatjuk csak. Emiatt az őszi zöldhulladék dömping nagy valószínűséggel december elejétől realizálódik majd. A korábbi években a zöldjárat csak november végéig közlekedett Esztergomban, így azt követően, az év hátralévő részében a lakosok többségének már nem volt lehetősége a keletkező zöldhulladékot környezetbarát módon kezelni.

A sajátos időjárási helyzetre tekintettel az idei évben a november 29-30-i elszállítást követően egy további napot biztosít decemberben a lakossági zöldhulladék elszállításra a közszolgáltató, az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási NKft. az alábbiak szerint:

  • 2022. december 20 (kedd): Víziváros-Várhegy, Szenttamás, Szentgyörgymező, Petény, Bánom, Szentjánoskút, Szamárhegy, Búbánatvölgy, Kettőspince, Döbönkút.
  • 2022. december 21 (szerda): Hévíz, Örmény, Aranyhegy, Szentanna, Királyi város, Prímás-sziget, Csutimonostor, Pilisszentlélek, Szentpál, Szentlázár, Kovácsi, Ripária, Csalamádé, Kenderes, Diósvölgy, Kertváros.

FONTOS tehát, hogy november 29-30 után legközelebb csak december 20-21-én lesz zöldhulladék szállítás, azaz a köztes időszakban nem, így sem december 6-7-én, sem pedig december 13-14-én, ahogy a december 20-21-ét követően időszakban sem. A jövő évben a tervek szerint áprilisban indul újra a zöldjárat. Kérjük, hogy ez idő alatt zöldhulladékot ne helyezzenek ki, mivel azt a közszolgáltató nem szállítja el.

A szolgáltató kizárólag az ügyfélszolgálatán átvehető, hulladék-gyűjtő zsákokat szállítja el, egyéb zsákokban kihelyezett zöldhulladékot nem.

Az évente 40 db ingyenes zöldhulladék tárolásra alkalmas 120 literes zsák a NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási NKft. Esztergom, Pór Antal tér 1. szám alatt található ügyfélszolgálatán vehető át. További zsákok vásárlására szintén az ügyfélszolgálaton van lehetőség.

A zsákokon kívül elszállítják a kisebb, maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat is, amelyek kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezhetők ki a zsákok mellé.

Kérjük, ügyeljen arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön. Amennyiben a közszolgáltató munkatársai a zöldhulladékos zsákokban háztartási hulladékot, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.

Az alkalmanként kitehető zöldhulladék mennyisége ingatlanonként legfeljebb: 1m3 lehet. Ez lehet 8 zsák, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő kötegelt ág.

A zsákokat és a faág-kötegeket minden esetben jól látható, a hulladékszállító járművekkel könnyen megközelíthető helyre kell kihelyezni a szállítást megelőző napon este, vagy a szállítás napján reggel 6 óráig.

A hulladék szállítással kapcsolatban további információk a közszolgáltató 34/801-040-as telefonszámán vagy az ugyfelszolgalat.vertesvideke@nhsz.hu e-mail címen, továbbá személyesen, az ügyfélszolgálaton (Pór Antal tér 1.) kérhetők a következő időpontokban:

  • Hétfő: 7:00 - 19:00
  • Kedd: 8:00 - 12:00
  • Szerda: 12:00 - 16:00
  • Csütörtök: 8:00 - 12:00
  • Péntek: zárva

 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020