Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Helyi gazdaságfejlesztés Esztergomi városi piac kialakítása

Helyi gazdaságfejlesztés Esztergomi városi piac kialakítása

20. szeptember 07. 11:50 hétfő

A kedvezményezett neve: Esztergom Város Önkormányzata
A projekt címe: Esztergomi városi piac kialakítása
A projekt azonosító száma: TOP-1.1.3-16-KO1-2017-00001
A támogatás összege: 1 056 401 618  Ft
A támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt a helyi gazdaság szereplőit támogatja a térségi mezőgazdasági termékek helyi piacokra való eljuttatásában, az értékesítési infrastruktúra fejlesztésével, a vállalkozásokat segítő, a helyi termékek menedzselésével, szolgáltatások szervezésével. A projekt illeszkedik a megyei területfejlesztési programhoz és a vonatkozó indikátoraihoz, a településhálózat fenntartható fejlődéséhez, a központi települések szerepeinek megerősítéséhez, mivel a beruházás az Esztergomi Járásban, Esztergom településen valósul meg, mely járásközpont. A projekt megvalósításának átfogó célja a helyi gazdaságot erősítő közvetlen termelői-fogyasztói, város-vidék kapcsolatok biztosítása egy olyan rövid ellátási lánc kialakításával, amely az Esztergomban és közvetlen környezetében a helyi termelők által megtermelt mezőgazdasági termékeket a lakosság számára könnyen elérhetővé teszi.

A „Esztergom, városi piac kialakítása” című projekt a helyi termelők, helyi termékek piacra jutásának támogatása főtevékenységet valósítja meg, építési-beruházási, eszközbeszerzési és soft elemeket is tartalmaz, komplexen kezelve a fejlesztési igény jelentette kihívásokat. A fejlesztéseket Esztergom Város Önkormányzata részben új építésként, részben műemléki épület felújításával valósítja meg. Az épület funkciója egy helyi termék piacépület-együttes befogadása és nyitott-fedett termelői piac kialakítása. A fejlesztett ingatlan-együttes Esztergom belvárosában a Simor János utcából nyíló telektömbben található. A tervezett épületeket átriumosan, de a régi teleképület struktúrát megőrizve terveztük meg. A fejlesztés megvalósulásával Esztergom szívében egy összesen 1.274 m2-es alapterületű helyi termék piac (ebből 50 elárusító standdal 402,5 m2 alapterületen helyezkedik el az őstermelői piacrész) kerül kialakításra, korszerű, versenyképes telephelyi infrastruktúra kiépítésével, 28 db üzlet, elárusító- illetve vendéglátóhely, illetve mindezeket kiszolgáló egyéb helyiségek létrehozásával. Mindez érdemi gazdaságélénkítő és foglalkoztatásösztönző hatással fog járni a város és a környező települések vonatkozásában, hozzájárulva a város-vidék együttműködésének erősítéséhez. A projektekben komplex akadálymentesítés történik, a létrejövő felépítmények megfelelnek majd a hatályos jogszabályi energiahatékonysági előírásoknak.

A projekt előrehaladása:

2021. június 15-én eredményesen lezárult a kivitelező beszerzésére irányuló nyílt közbeszerzési eljárás. Esztergom Város Önkormányzata a nyertes ajánlattevővel, a DHJ Építő Építőipari és Szolgáltató Kft.  és a Volero Építőipari és Szolgáltató Kft. által létrehozott konzorciummal megkötötte a vállalkozási szerződést.

A munkaterület átadása 2021. június 25-én megtörtént, kivitelezés az ütemtervnek megfelelően, folyamatos régészeti felügyelettel folyik.

50%-os készültségi fokon a városi piac kivitelezése:

75%-os készültségi fokon a városi piac kivitelezése:

100%-os készültség

Fotógalériák:

 

 

 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020