Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2023.02.16. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2023.02.16. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

23. február 17. 09:49 péntek

2023. február 16-én tartotta meg munkaterv szerinti rendes ülését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 7 képviselő, a polgármester és mindkét alpolgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen Vargáné Drevenka Györgyi, Bádi Gábor, Cserép János, Kovács Tamás, dr. Révfalvi Gergely és Torma László képviselő.

A képviselő-testület a meghívóban szereplő napirendi pontok mellé a következő sürgősségi indítványokat vette fel: „S-01 Tulajdonosi hozzájárulás megadása az Esztergom belterület, 16357 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Helischer József utca 5. szám alatt található ingatlanon végzett beruházás tárgyban”, „S-02 Vis maior pályázat benyújtása az Esztergom, Vaskapui utat kísérő 15417 helyrajzi számú ingatlan Szt. György árok mederburkolatának helyreállítására”.

Az első napirendi pontban a képviselő-testület 9 igen szavazattal elfogadta az Esztergom város közigazgatási területén kialakított orvosi és védőnői körzetekről szóló 15/2012. (I.31.) önkormányzati rendelet módosítását. A Rendelet felülvizsgálata során megállapításra került, hogy a rendelet 1., 2., 3., 4., 5., és 7. sz. mellékletében szereplő körzetek pontosításra és kiegészítésre szorulnak.

A következő napirendi pont Esztergom Megyei Jogú Város Polgármestere 2023. évi szabadság ütemtervének jóváhagyása, melyet a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.

A harmadik napirendi pontban a képviselő-testület döntött a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet 2022. évi hatályosulásáról szóló főépítészi beszámoló elfogadásáról. 2022. évben a településkép-érvényesítési eszközök az alábbiak szerint alakultak: településképi véleményezési eljárás (TKV) 47 db, településképi bejelentési eljárás (TKB) 44 db, szakmai konzultáció (SZK) pedig 176 db volt. A településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet alapján településképi kötelezésre és településkép védelmi bírságra nem került sor.

Ezután a képviselő-testület 9 igen szavazattal elfogadta Esztergom Város Integrált településfejlesztési Stratégiájának végrehajtásáról szóló beszámolóját.

Majd ezt követően, szintén egyhangúlag döntöttek a településrendezési eszközök 2022. évi hatályosulásáról szóló főépítészi tájékoztató elfogadásáról.

A hatodik napirendi pont a Gran Parkoló Kft. 2022. évi parkolási bevételeinek és kiadásainak elszámolása. A Kft. ügyvezetője megküldte az önkormányzat részére a 2022. évi parkolási bevételeiről és kiadásairól készült megállapodást. A testület 9 igen szavazattal elfogadta a határozati javaslatot.

A következő napirendi pontban a képviselők döntöttek a 2023. évi közfoglalkoztatásról. Jelenleg a közfoglalkoztatottak napi 8 óra foglalkoztatás keretében, havi bruttó 116.000 forint bért kapnak. Az Önkormányzat közfoglalkoztatás keretében 20 fő részére további bruttó 35.000, összesen 4.767.000 F. keretösszeg biztosításával.

A nyolcadik napirendi pontban a testület döntött az Esztergom Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Alapító Okiratának módosításáról. Az Alapító Okirat felülvizsgálata során megállapításra került, hogy több pontját érintően módosítása javasolt.

A kilencedik napirendi pont a Gran Spa & Sport Kft. 2022. és 2023. évi könyvvizsgálata tárgyában történő alapító okirat módosítása. A Társaság a 2022. évi könyvvizsgálatára vonatkozóan három gazdasági szereplőt kért fel ajánlattételre. A felhívásra benyújtott árajánlatok közül a legkedvezőbb ajánlatot Esztergomi Zsuzsanna Mária egyéni vállalkozó adta, melyre tekintettel Őry István ügyvezető javasolja Esztergomi Zsuzsanna Mária e.v. megbízását a Társaság 2022. és 2023. évi éves számviteli beszámolójának könyvvizsgálatával és arról könyvvizsgálói jelentés kibocsátásával kapcsolatban. A képviselő-testület a szerződés megkötését 2024. május 31. napjáig tartó határozott időtartamra 9 igen szavazattal támogatja.

A következő napirendi pont a Gran Spa & Sport Kft. részére nyújtott keretösszeg elszámolásának jóváhagyása volt. A Kft. 2022. december 15. napján kelt, a megállapodás alapján elszámolt munkákról, költségek tárgyú szakmai beszámolóját 25.000.000 forint + áfa keretösszeg felhasználásáról a Pénzügyi Osztály 2023. január 30-án, míg a Városüzemeltetési Osztály 2023. február 8-án fogadta el.

A tizenegyedik napirendi pont versenytárgyalás eredményhirdetése az Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonát képező ingatlanok értékesítésére vonatkozóan, melyet a testület 9 igen szavazattal elfogadott. A megadott határidőn belül az Esztergom belterület, 18744/A/32 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Erzsébet királyné utca 43., 2. emelet 31. ajtó alatti ingatlanra egy pályázó, az Esztergom belterület, 18182/15/A/4 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Schweidel József utca 4/D., földszint 4. ajtó alatti ingatlanra szintén egy pályázó nyújtott be adatlapot. A többi ingatlanra nem nyújtottak be pályázók adatlapot.

A tizenkettedik napirendi pont az 1. számú felnőtt háziorvosi körzet rendelőhelyiségének bérleti díj támogatásáról szóló döntés. Dr. Alberti Zsuzsanna kérelemmel fordult Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatához. Beadványában kérte, hogy a 2500 Esztergom, Aradi Vértanúk tere 2/A. szám alatti háziorvosi rendelő bérleti díjának kifizetéséhez nyújtson támogatást az önkormányzat a 2023. évben is. A szavazás előtt dr. Alberti Péter alpolgármester – érintettség okán – kérte a szavazásból történő kizárását. Kérését a testület 9 igen szavazattal elfogadta. Ezt követően a testület 8 igen szavazattal támogatta Dr. Alberti Zsuzsanna kérését.

A következő napirendi pontban az Esztergomi Vitézek Rugby, Atlétika és Football Club elnöke Neuzer András kérelemmel fordult az Önkormányzathoz, melyben tulajdonosi hozzájárulást kért, hogy a Club Kézilabda Szakosztálya a 2023-as évben TAO pályázatot nyújthasson be a Magyar Kézilabda Szövetséghez, melyet a testület egyhangúlag támogatott.

Az utolsó, S-02-es napirendi pont Vis maior pályázat benyújtása az Esztergom, Vaskapui utat kísérő 15417 hrsz-ú ingatlan Szt. György árok mederburkolatának helyreállítására, melyet a testület 9 igen szavazattal elfogadott.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020