Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Szombattól él az új menetrend

Szombattól él az új menetrend

23. június 15. 11:12 csütörtök

2023. június 17-től, a nyári tanszünet kezdetétől új buszhálózatot és menetrendet vezet be az Önkormányzat és a Volánbusz Zrt. a Mobilissimus tervező műhely szakmai támogatása mellett. A változás révén Esztergomon belül új útvonalakon is elérhetőek lesznek az autóbuszok, a helyi és helyközi rendszer pedig az eddiginél jobban egészíti ki egymást.

Új hálózat új jelöléssel

  • A helyi és helyközi autóbuszok kiszámíthatóan, összehangolva fognak Esztergomon belül közlekedni, könnyen megjegyezhető viszonylatjelzésekkel.
  • Az eddigi helyi autóbuszok, valamint a helyi funkciókat is ellátó helyközi autóbuszok a városon belül ezentúl újragondolt útvonalakon, valamint szám helyett betűjelzéssel fognak közlekedni (pl. B vonal).
  • Letisztultabb és egyszerűbb lesz kiigazodni, elsősorban a helyközi járatok Esztergomon belüli útvonalait illetően. 
  • A helyi vagy Esztergomba utazó helyközi utasok számára könnyebben azonosítható lesz, hogy melyik autóbusz milyen útvonalon közlekedik a városon belül, míg a helyközi utasok továbbra is megtalálják járataikon a vonal számát is, amely ezen túl nem négy, hanem csak három számjegyből fog állni (a 800-tól 880-ig terjedő számmezőben).
  • Esztergom északi részén új kétirányú körjáratok jelennek meg (A és B jelzéssel), így a Bánomi lakótelep két irányból is folyamatosan elérhető lesz.
  • Ismét fognak autóbuszok közlekedni a Bánomi úton is, így jelentősen javul ezen városrész kiszolgálása. 
  • Kertváros és a belváros között az autóbuszok egy része a Látóhegyi és Dobogókői úton keresztül fog közlekedni (A és B vonalak), így a minden városrészből közvetlenül elérhetőek lesznek az ott található munkahelyi és kereskedelmi területek. 
  • A Vaskapura ezen túl helyi autóbuszok fognak közlekedni a helyközi járatok helyett.

További részletek a volánbusz weboldalán.

Az új menetrendi oldal: https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/helyi-jaratok/esztergom
Tájékoztató szöveg és térképek: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/40820
A színes ikonokra kattintva a menetrendi mezők érhetők el pdf-ben, itt minden megálló egyszerre látszik, pl. az A vonal esetén: https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/helyi-jaratok/esztergom?osszesito=1&l=1403
Itt pedig a színes ikonok mellé kattintva a megállóhelyi menetrendek érhetők el, irányhelyesen váltható (oda-vissza), és bármely megállóra kattintva az adott megálló adatai érhetők el, pl. A vonal szintén: https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/helyi-jaratok/esztergom?c=25132&l=807&d=0&v=1403

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020