Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2023. 06.15. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2023. 06.15. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

23. június 22. 12:57 csütörtök

2023. június 15-én tartotta meg munkaterv szerinti rendes ülését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 9 képviselő, a polgármester és mindkét alpolgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen Cserép János képviselő, dr. Révfalvi Gergely képviselő, Torma László képviselő, Vargáné Drevenka Györgyi képviselő.

A képviselő-testület a meghívóban szereplő napirendi pontok mellett a következő sürgősségi indítványokat vette fel:

  • S-01 „Döntés környezeti vizsgálat lefolytatásának szükségességéről Esztergom Megyei Jogú Város településrendezési eszközeinek-tervezett naperőmű elhelyezhetőségét biztosító – módosítása (TRE8m) okán
  • S-02 A Strigonium Zrt. 2023. évi üzleti tervének elfogadása
  • S-03 Kilépés a Magyar Önkormányzatok Szövetségéből
  • S-04 Döntés Kovács Krisztián behajtási engedély elutasításával kapcsolatos fellebbezésének elbírálásáról
  • S-05 Einczinger Ferenc-díj „Esztergom Gyarapodásáért” kitüntetés adományozása

Az első napirendi pont a temetőkről és a temetkezésről szóló 5/2023. (III.09.) önkormányzati rendelet módosítása, melyet a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott.

A második napirendi pont az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.1.) önkormányzati rendelet módosítása, melyet a képviselő-testület szintén egyhangúlag elfogadott.

A harmadik napirendi pontban döntött a testület az „Új Otthon Alapítvány” alapító jogainak átruházásáról, alapító okiratának módosításáról. A Magyar Suzuki Zrt. 2023. május 24. napján kelt levelében megkereste önkormányzatunkat, amelyben kérték az alapítói jogok átruházását. Tekintettel arra, hogy az Alapítvány nem közalapítványi formában működik, ezért az önkormányzat alapítói jogainak gyakorlását a Magyar Suzuki Zrt-re ruházta át, így az Alapítvány mindennapos működése nem kerül önkormányzati szinten megvitatásra.

A negyedik napirendi pont az óvodák várható gyermeklétszáma, indítható csoportszáma, pedagógusszükséglete a 2023/2024. évi nevelési évben, melyet a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott.

Az ötödik napirendi pontban elfogadta a testület az Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata által végzett védőnői ellátás biztosítására vonatkozó feladat átadását. A védőnői ellátás biztosítására vonatkozó feladat Eatv. szerinti átadás-átvétele – különös tekintettel a munkajogi, valamint a védőnői ellátásra szolgáló tárgyi feltételek biztosításával kapcsolatban vagyonjogi teendőkre – az önkormányzat és a kórház között Megállapodás jön létre.

A hatodik napirendi pontban döntött a képviselő-testület a 2023. évi Nyári diákmunka programról. A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítése érdekében meghirdetésre kerül a „Nyári diákmunka” központi munkaerőpiaci program. A program 2023. június 15. napjától 2023. augusztus 31. napjáig tart. 2023. június 15. napjától lehetőségük nyílik a diákoknak, hogy regisztráltassák magukat az illetékes járási hivatalnál. A munkaerőpiaci program keretében az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények legfeljebb 2 hónap időtartamra, 2023. július 1. és 2023. augusztus 31. közötti időszakra támogatást igényelhetnek a 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok foglalkoztatásához.

A hetedik napirendi pont a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület támogatási szerződés módosítása, melyről a testület egyhangúlag döntött.

Nyolcadik napirendi pontban tárgyalta a testület a Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt. Közszolgáltatási Szerződésének módosítását. Az előterjesztés mellékletét képező Közszolgáltatási Szerződés III. számú módosításában pontosításra kerülnek értelmező rendelkezések, a teljesítési igazolásra jogosultak köre, valamint kiegészült a Közszolgáltató feladatköre az önkormányzat időszakos lapjainak megjelentetésével, terjesztésével, ennek megfelelően a megnövekedett feladatellátásra tekintettel módosításra került a Közszolgáltatót megillető Közszolgáltatási Díj és a keretösszeg is.

A kilencedik napirendi pontban döntött a képviselő-testület a Zöld-Út Esztergom Kft. Közszolgáltatási Szerződésének módosításáról. A Zöld-Út Kft. 2023. évi üzleti tervét Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete a 64/2023. (III.09.) határozatával elfogadta. A 2023. évi üzleti terv alapján szükségessé vált a Zöld-Út Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződés módosítása, továbbá a korábbi módosításokkal történő egységes szerkezetbe foglalása, melyet Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete a 64/2023. (III.09.) határozatával elfogadott. A Zöld-Út Kft. látja el az Esztergom területén működő nyilvános illemhelyek működtetését. A Zöld-Út Kft. feladatának megváltozására tekintettel szükségessé vált a szerződés módosítása. Emellett a szerződés további módosítását teszi szükségessé a szerződés részét képező, tárgyévre vonatkozó feladatterv elkészítése, valamint a szerződés mellékleteinek pontosítása és kiegészítése.

A következő napirendi pont versenytárgyalás eredményhirdetése az Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonát képező ingatlanok értékesítésére vonatkozóan. A megadott határidőn belül nem nyújtottak be adatlapot. Versenytárgyalásra nem került sor, mivel az ingatlanokra egy pályázat sem érkezett.

A tizenegyedik napirendi pont A Kirchhoff Hungária Kft.-vel kötött területbérleti szerződés meghosszabbítása. A Társaság ismételten kérelemmel fordult az önkormányzathoz, melyben kérte, hogy további 5 évvel hosszabbítsa meg a területbérleti szerződést. Felek megállapodása alapján a jelenleg érvényes bérleti díj a KSH által meghatározott infláció mértékével, 24%-kal (2023. áprilisi hónapban) emelkedik.

A tizenkettedik napirendi pontban döntött a testület Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete 706/2019. (XII.13.), valamint 159/2021. (V.31.) számú határozatainak visszavonásáról.

A tizenharmadik napirendi pont a tulajdonosi hozzájárulás megadása az Esztergom belterület, 18193/1, 18193/2, 18193/3, és 18194 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Budai Nagy Antal utca 20-24. szám alatt található ingatlanokon végzett beruházás tárgyában. A Futball Club Esztergom kérelemmel fordult az önkormányzathoz, melyben tulajdonosi hozzájárulást kért, hogy a Club az elnyert TAO támogatás terhére nem építési engedély köteles pályaépítési munkálatokat végezhessen az ingatlanokon a mellékelt pályaépítési terv alapján. Javasolt továbbá telekmegosztás keretében rendezni az Óvoda, a Centrum és a Club által használt területeket, hogy a használati megállapodásokat, vagyonkezelési szerződést a ténylegesen használt területekre lehessen megkötni velük. Ezt követően kerülhet majd sor a telekcsoport újraosztására.

A következő napirendi pont a Szent István 2025 programsorozatban történő együttműködés, melyet a képviselő-testület 11 igen szavazattal elfogadott. Esztergom, Szent István városa, akinek államalkotó tevékenysége, életműve példaértékű a mai nemzedékek előtt is. A nemzet bölcsőjeként, annak történelmi fővárosaként kötelességünk és felelősségünk is államalapító királyunk örökségének méltó ápolása, ezért javasolt, hogy Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködjön a Szent István 2025 programsorozat megvalósításában.

A tizenötödik napirendi pontban döntött a testület a környezeti vizsgálat lefolytatásának szükségességéről Esztergom Megyei Jogú Város településrendezési eszközeinek-tervezett naperőmű elhelyezhetőségét biztosító – módosítása (TRE8m) okán, melyet a képviselők egyhangúlag elfogadtak.

A tizenhatodik napirendi pont a Strigonium Zrt. 2023. évi üzleti tervének elfogadása. Az üzleti tervet a Strigonium Zrt. felügyelő bizottsága a 2023. február 24-i ülésen értékelte, elfogadta és elfogadásra javasolta a képviselő-testület számára. Az üzleti terv főbb adatai:

  • értékesítés nettó árbevétele 275 785 E Ft,
  • ráfordítások értéke összesen 265 830 E Ft,
  • személyi jellegű ráfordítások értéke 179 058 E Ft,
  • az üzemi tevékenység eredménye 1 555 E Ft nyereség.

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában tárgyalta a testület a „Kilépés a Magyar Önkormányzatok Szövetségéből”. Tekintettel arra, hogy önkormányzatunk az MJVSZ tagja, illetve arra, hogy a MÖSZ tagságban eltöltött évek és azok tapasztalatai azt mutatják, hogy a szövetség nem képviseli megfelelően az önkormányzatok érdekeit, feladatai ellátását, indokolt a szövetségből való kilépés.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020