Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2023.07.26. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi üléséről

Beszámoló a 2023.07.26. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi üléséről

23. július 26. 12:56 szerda

2023. július 26-án tartotta meg rendkívüli ülését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 9 képviselő, a polgármester és mindkét alpolgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen Cserép János, dr. Révfalvi Gergely, Eck András és Vargáné Drevenka Györgyi képviselők.

A képviselő-testület a meghívóban szereplő napirendi pontok mellett egy sürgősségi indítvány (S-01: Döntés az Inkubátorház üzemeltetéséről) felvételéről 11 igen szavazattal döntött.

Az első napirendi pontban a testület az elmúlt hónapokban az engedélyek kiadása során összegyűlt tapasztalatok alapján 10 igen 1 tartózkodás mellett módosította a közterületek használatáról szóló 16/2023. (IV.21.) önkormányzati rendeletet. A módosítások között szerepel többek között az is, hogy a társasházak esetén a köztisztaság célját szolgáló építmény vagy tárgy elhelyezéséhez valamint a települési szilárd hulladék gyűjtésére szolgáló szelektív konténer elhelyezése esetén a közterület-használat díjmentes.

A második napirendi pontban a képviselők 11 igen szavazat mellett módosították Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.13.) önkormányzati rendeletet.

Ezt követően a Szent Miklós Alap az Esztergomi Gyermekekért támogatási alapról szóló 52/2004. (XI.25.) rendelet hatályon kívül helyezéséről döntöttek. A képviselő-testület 10 igen 1 tartózkodás mellett fogadta el a rendeletalkotási, majd ezt követően a határozati javaslatot is.

A negyedik napirendi pontban döntés született az önkormányzatok rendkívüli pályázaton való indulásról. A pályázat célja az önkormányzatok rendkívüli támogatása a települési önkormányzatok működőképességének megőrzése vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása. A testület egyhangúlag elfogadta a döntést.

Az ötödik napirendi pontban módosították az intézményi gyermekétkeztetés tárgyában létrejött vállalkozási szerződést. Az ennek során meghatározott áremelés az intézményi gyermekétkeztetés térítési díjait nem érinti, tehát a szülőket többletköltség nem fogja terhelni. Az önkormányzat ezzel kívánja segíteni az energiaválság és az emelkedő infláció miatt nehéz helyzetbe került családokat. A testület 10 igen egy tartózkodás mellett fogadta el a szerződésmódosítást.

A következőben az Esztergom Megyei Jogú Város Településrendezési Eszközeinek - tervezett naperőmű elhelyezhetőségét biztosító, kiemelt fejlesztési területté nyilvánított ingatlanok területére szóló módosítása kapcsán lefolytatott partneri véleményezési szakaszának lezárásáról született 11 igen szavazattal döntés. Az érintett területeken a lakossági és partneri egyeztetés megtörtént, kifogást emelő észrevétel nem hangzott el, így az egyeztetési szakaszt lezárhatták.

Ezután 10 igen 1 nem szavazat mellett döntött a testület a Strigonium Zrt. általi pótbefizetés elrendeléséről a Zöld-Út Kft. részére.

A nyolcadik napirendi pontban döntés született a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-vel kötendő együttműködési megállapodásról, melynek révén egy centralizált hulladékgazdálkodási rendszer jön létre. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta ezt a döntést.

Ezt követően 11 igen szavazattal elfogadták a képviselők a Vis maior pályázat benyújtását az Esztergom, Pázmány Péter utca 3. mögötti 16243 helyrajzi számú ingatlanon elhelyezkedő, heves esőzések hatására károsodott támfal és pince helyreállítására.

A 10., 11. és 12. napirendi pontokban 4 ingatlanra vonatkozó versenytárgyalás eredményhirdetését fogadta el egyhangúlag a testület.

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában az inkubátorház üzemeltetéséről döntöttek a képviselők, és 10 igen 1 tartózkodás mellett a Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-t bízták meg a feladattal.

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020