Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Szabadság, szerelem - Petőfi 200 zenés irodalmi előadás

Szabadság, szerelem - Petőfi 200 zenés irodalmi előadás

23. augusztus 30. 11:50 szerda (11 hónapja)

A Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére kilenc népszerű könnyűzenei előadó készített zenés feldolgozást egy-egy Petőfi versből a költő születésének bicentenáriuma alkalmából.

Az előadók – Aurevoir.; Dánielfy; Ember Márk; Paulina; Romengo; 4S Street; Tha SHUDRAS; The Biebers és Sena – nagyjából 200 másodperces dalaikban – és az azokhoz készült videóklipekben – a saját zenei és képi világukkal ötvözték a legnagyobb magyar költő verssorait.

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című, zenés irodalmi előadás pedig ezekből a dalokból és prózai szövegekből készül, bemutatva Petőfi forradalmi indulatait, verseinek szenvedélyét, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő jelentőségét a költő életében, de az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korában felerősödött értékek: a szabadság, a hazaszeretet is megelevenednek, emlékeztetve minket arra, hogy a közös jóért, akár az életüket is áldozó hősök a magyar nemzettudat örök részévé váltak.

Petőfitől megtanulhatjuk: legyünk büszkék és hajthatatlanok és mindig legyen elég bártorságunk ahhoz, hogy szabadok akarjunk és tudjunk maradni!

A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta.
A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című, egyórás, zenés irodalmi előadás két szereposztással készül. A narrátorok szerepét Katona Kinga/Bánovits Vivianne, illetve Berecz István/Szabó Sebestyén László Junior Príma-díjas, Petőfi Sándor szerepét Zámbori Soma/Berettyán Nándor Jászai Mari-díjas színművészek játsszák.

A Kossuth- és Nádasdy Kálmán-díjas Káel Csaba rendezésében készülő, főként középiskolásoknak szóló produkciót március 15-én láthatja először a közönség a Hagyományok Házában, majd az előadás országjáró körútra indul.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020