Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2023.10.19. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2023.10.19. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

23. október 19. 13:33 csütörtök (9 hónapja)

2023. október 19-én tartotta meg munkaterv szerinti rendes ülését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Dr. Alberti Péter alpolgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 10 képviselő és dr. Alberti Péter alpolgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen Hernádi Ádám polgármester, Cserép János, dr. Révfalvi Gergely és Vargáné Drevenka Györgyi képviselők.

A képviselő-testület a meghívóban szereplő napirendi pontok mellett a következő sürgősségi indítványt vette fel:

  • S-01: Döntés elővásárlási joggal kapcsolatban (Esztergom belterület, 17609/A/5 hrsz.)

Az első napirendi pontban a képviselő-testület 11 igen szavazattal elfogadta Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.13.) önkormányzati rendeletének módosítását.

Ezt követően 11 igen szavazattal módosították a temetőkről és a temetkezésről szóló 5/2023. (III.09.) önkormányzati rendeletet, majd a harmadik napirendi pontban a településkép védelméről szóló 22/201. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításával összefüggő egyeztetési eljárásról született egybehangzó döntés. Erre azért került sor, mert korábban az Önkormányzat részéről felmerült az igény arra, hogy az egykori Szabad Királyi Város szőlőterületeibe vezető, a vízmosások által kialakult ún. mély utak mentén a 18-19. században megépített pince- és présházsorok napjainkban fennmaradt jellemző építészeti karaktere okán kerüljenek levédésre a területen még eredeti állapotukban megőrzött épületek, továbbá a Kenyérmezői katonai barakktábor még meglévő csarnoképülete kerüljön helyi egyedi védelem alá. A most megszületett döntés értelmében megkezdődhet az ezekkel kapcsolatos egyeztetési eljárás.

A negyedik napirendi pontban Esztergom Megyei Jogú Város szoborkatalógusának módosításáról határoztak a képviselők, majd Dorog Város Önkormányzatával történő együttműködési megállapodás aláírásáról döntöttek a III. Komárom-Esztergom Megyei Ifjúsági Bál Kapcsán, melyet a testület 11 igen szavazat mellett fogadott el.

A hatodik napirendi pontban a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás 2023. első félévi tevékenységéről szóló beszámolóját. Ezt követően az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. 2023. évi október havi támogatását szavazták meg 10 igen 1 nem szavazattal.

A nyolcadik napirendi pontban döntés született az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház támogatásáról. A Kórház főigazgató főorvosa kérelmet nyújtott be az Önkormányzathoz rendkívüli támogatás iránt, melyből a Traumatológiai Osztály részére új, műtétekhez használandó fúrómotort és annak kiegészítőit tervezik megvásárolni. Ezt követően együttműködési megállapodás megkötéséről döntöttek egyhangúlag az Esztergomi Szakképzési Centrummal, duális partnerként közreműködve, a Kisgyermekgondozó-, nevelő szakmában (Aprófalva Bölcsőde).

A tizedik napirendi pontban a Féja Géza Közösségi Ház intézmény vezetői álláshely pályázati kiírásáról szavaztak. A szavazás előtt Tóth Tamás képviselő érintettség okán kérte a szavazásból történő kizárását, melyet a képviselők 10 igen 1 tartózkodás mellett elfogadtak, ezt követően 10 igen szavazattal fogadták el az előterjesztést. A tizenegyedik napirendi pontban a Vaszary Kolos Kórházzal meglévő együttműködési megállapodás módosításáról döntöttek.

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában 10 igen 1 nem szavazat mellett úgy döntött a testület, hogy az Önkormányzat nem él elővásárlási jogával az Esztergom belterület, 17609/A/5 hrsz. ingatlan kapcsán.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020