Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2023.12.14. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2023.12.14. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

23. december 14. 11:03 csütörtök (7 hónapja)

2023. december 14-én tartotta meg munkaterv szerinti rendes ülését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 10 képviselő és mindkét alpolgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részttek az ülésen Cserép János, dr. Révfalvi Gergely és Torma László képviselők.

A meghívóban szereplő napirendi pontok két sürgősségi indítvánnyal egészültek ki:

  • S01: Műszaki mentési eszközök adományozása Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség részére
  • S02: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület támogatása

A testület a napirendi pontok tárgyalását egyhangúlag elfogadta.

Az első napirendi pontban a testület 12 igen szavazattal módosította Esztergom város forgalmi és parkolási rendjéről szóló 13/2018. (VI.22.) önkormányzati rendeletet, majd a következő pontban az önkormányzati tulajdonú, behajtási tilalommal érintett közterületekre történő behajtás engedélyezésének rendjéről szóló rendeletet alkották meg. Ezt követően a településkép védelméről szóló dokumentumok (TAK1m, TKR2m) módosításáról született egybehangzó döntés.

A negyedik napirendi pontban a képviselő-testület az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról döntött 11 igen 1 tartózkodás mellett, majd az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott közszolgálati tisztviselők jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló rendelet módosítására került sor, melyet a testület 11 igen 1 tartózkodással elfogadott.

A hatodik napirendi pontban a testület az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi igazgatási szünetének elrendeléséről döntött. A határozat célja, hogy a Hivatal munkatársai részére biztosítsa a karácsonyi időszak alatt a családok meghitt együttlétének lehetővé tételét, a munkatársak feltöltődését. Ennek megfelelően a testület úgy határozott, hogy 2023. december 27. és december 29. között igazgatási szünetet rendel el. Ezt követően az első munkanap 2024. január 2-án (kedd) lesz.

Ezt követően a képviselő-testület 2024. évi munkatervét szavazták meg egyhangúlag, majd településrendezési eszközök négyéves áttekintéséről, valamint a településterv készítésének ütemezéséről szóló főépítészi tájékoztatót fogadták el.

A kilencedik napirendi pontban az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft., a tizedik napirendi pontban pedig a Szent István Strandfürdő, Esztergom intézmény Alapító Okiratának módosításáról döntöttek a képviselők.

Ezt követően Testvérvárosi Együttműködési Megállapodás aláírásáról született döntés a portugál Fátima – Ourém várossal. A tizenkettedik napirendi pontban a Forrás rádióval kötendő megállapodást fogadta el a testület 11 igen és 1 nem szavazat mellett.

Ezután a Mesekuckó játszótér 2024. évi üzemeltetéséről és az üzemeltető Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány, majd pedig a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány támogatásról döntöttek. Mindkét napirendi pontot 12 igen szavazattal fogadták el.

A tizenötödik napirendi pontban a 2500 Esztergom, Eper út ingatlanrendezését érintő ajándékozási szerződés aláírásáról döntöttek. Majd a Pilisszentlélek vízközmű-hálózat állami tulajdonba adásáról határoztak. Ezután a 158/2022. (V.19.) számú határozatot módosították szavazattal. Mindhárom napirendi pontot egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

A tizennyolcadik napirendi pontban a képviselők döntöttek az Esztergom külterület, 0415/2, 0415/3 és a 0415/6 helyrajzi számú ingatlanokat érintő használat jogának létesítése és kerítés építése tárgyában. A kerítés építésével Esztergom lakosságának lehetősége nyílik a Prímás sziget eddig elzárt, 5 ha-os vadregényes, természetközeli területének látogatására.

Ezt követően a versenytárgyalás eredményhirdetésére került sor az Esztergom belterület, 21156/1 és 21156/3 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Géza fejedelem utca 1., illetve 1/B szám alatt található ingatlanok értékesítésére vonatkozóan, melyet a képviselők 12 igen szavazattal elfogadtak.

Az S01-es napirendi pontban műszaki mentési eszközök adományozásáról döntöttek a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége részére.

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület támogatását.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020