Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2024.01.18. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2024.01.18. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

24. január 18. 11:47 csütörtök (6 hónapja)

2024. január 18-án tartotta meg munkaterv szerinti rendes ülését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 11 képviselő és mindkét alpolgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen Cserép János és dr. Révfalvi Gergely képviselők.

A meghívóban szereplő napirendi pontok négy sürgősségi indítvánnyal egészültek ki:

  • S01: Döntés a településkép védelméről szóló 22/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításával (TKR3m) összefüggő egyeztetési eljárás megindításáról
  • S02: Döntés vis maior pályázat benyújtásáról az árvízi védekezés és helyreállítása kiadásainak támogatására
  • S03: Döntés az Esztergom, 16445/5/A/7 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Árok u. 44. szám alatti ingatlan megvásárlásáról
  • S04: Döntés a Babits Mihály-díj „Esztergom Kultúrájáért” kitüntető címek adományozásáról – Zárt ülés

A testület a napirendi pontok tárgyalását egyhangúlag elfogadta.

Az első napirendi pontban 13 igen szavazattal döntött a testület az Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonában lévő lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2021. (IX.16.) önkormányzati rendelet, valamint az önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítésének szabályairól szóló 10/2019. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról. Ezt követően az Esztergom Megyei Jogú Város tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 8/2023. (VI.09.) önkormányzati rendeletet módosították egyhangúlag.

A harmadik napirendi pontban a képviselő-testület 13 igen szavazattal elfogadta a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia helyzetértékelésének aktualizálását. Majd egyhangúlag elfogadták az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás 2023. második félévéről szóló beszámolóját.

Az ötödik napirendi pontban egyhangúlag döntöttek a Féja Géza Közösségi Ház, Esztergom intézményvezetői álláshelyére kiírt pályázat elbírálásáról. Mivel a korábbi intézményvezető, Tóth Tamás megbízása 2024. február 2. napján lejár, így szükségessé vált új intézményvezetői pályázat kiírása. A pályázatok benyújtási határideje 2023. december 1. napja volt, mely határidőig egy pályázat érkezett be. A szakmai bizottság – a pályázó személyes meghallgatását követően – egyhangúlag támogatta a jelentkezőt. A szavazás előtt Tóth Tamás képviselő – érintettség okán – kérte a szavazásból történő kizárását, melyet a testület egyhangúlag elfogadott. A képviselő-testület a szakmai véleményezést figyelembe véve 12 igen szavazattal úgy döntött, hogy 2024. február 3. napjától 2029. február 2. napjáig Nagy Anita tölti be a Féja Géza Közösségi Ház, Esztergom intézményvezetői tisztségét.

A hatodik, hetedik és nyolcadik napirendi pontokban az Esztergomi Erzsébet Királyné Óvoda, az Esztergomi Honvéd Utcai Óvoda és az Esztergom-Kertvárosi Óvoda intézményvezetői pályázata pályázati feltételeinek meghatározásáról, a pályázat kiírásáról és a véleményező bizottság létrehozásáról született döntés. Mindhárom napirendi pontot egyhangúlag elfogadta a képviselő-testület.

A kilencedik napirendi pontban az Aprófalva Bölcsőde, Esztergom intézmény 2024. évi nyári intézményi üzemeltetési szünetéről és a Bölcsődék Napjáról döntöttek a képviselők. Ennek értelmében a nyári üzemeltetési szünet 2024. július 29. napjától 2024. augusztus 23. napjáig fog tartani, a Bölcsődék Napja pedig 2024. április 12-én lesz, mely napon az intézmény zárva tart.

Ezt követően az Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában lévő köznevelési intézmények Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról született döntés. Majd az Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában lévő köznevelési intézmények Pedagógiai Programjának, ezután az intézmények Házirendjének, majd pedig (a 13. napirendi pontban) az intézmények alapító okiratainak módosítását fogadták el. Mindhárom esetben 13 igen szavazattal támogatták a döntéseket.  

A tizennegyedik napirendi pontban a képviselők úgy döntöttek, hogy az Önkormányzat nem él elővásárlási jogával az Esztergom belterület, 19838/A/5 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Imaház utca 2. 1. emelet 2. szám alatti ingatlan esetében.

A tizenötödik napirendi pontban az Esztergom zárkert, 7011/2 és 7011/7 helyrajzi számú ingatlanok tulajdonjogának megszerzéséről döntöttek a képviselők. Ezt követően 13 igen szavazattal döntöttek a településkép védelméről szóló 22/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításával (TKR3m) összefüggő egyeztetési eljárás megindításáról. Majd 13 igen szavazattal határoztak vis maior pályázat benyújtásáról az árvízi védekezés és helyreállítása kiadásainak támogatására.

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában a képviselő-testület egyhangúlag döntött az Esztergom, 16445/5/A/7 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Árok u. 44. szám alatti ingatlan megvásárlásáról.

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020