Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2024.05.16. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2024.05.16. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

24. május 16. 11:05 csütörtök (2 hónapja)

2024. május 16-án tartotta meg munkaterv szerinti rendes ülését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent a polgármester, 8 képviselő és az alpolgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen Cserép János, Kovács Tamás, dr. Révfalvi Gergely, Torma László és Vargáné Drevenka Györgyi képviselők.

A meghívóban szereplő napirendi pontok 3 sürgősségi indítvánnyal egészültek ki, valamint a 10. és 11. napirendi pontokat áthelyezték a 9. napirendi pont elé.

A napirendi pontokat a testület 10 igen szavazattal elfogadta.

Az első napirendi pontban a képviselő testület egyhangúlag elfogadta az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolóját, melyből többek között azt is megtudhattuk, hogy az előző évben 524 műszaki mentést hajtottak végre, valamint 443 tűzesethez riasztották őket. A műszaki mentések száma 167-tel volt több, mint 2022-ben, míg a tűzesetek száma 133-mal csökkent. A téves riasztások száma 15%-kal növekedett a korábbi évhez képest, 2023-ban 303 ilyen eset történt. A tűzoltóság képviselője a beszámolót azzal egészítette ki, hogy a benne foglalt adatok a járásra vonatkoznak, Esztergomban összesen 358 riasztás volt a tavalyi évben, mely alacsonynak minősül.

A második napirendi pontban a képviselők egyhangúlag elfogadták az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület 2023. évi pénzügyi és szakmai beszámolóját, valamint a 2024. évi támogatását. Az Egyesület elnöke azzal a kéréssel fordult az Önkormányzathoz, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a 2024. évben is pénzügyi támogatást igényeljen az Egyesület munkájához. Az idei évre 2.000.000 Ft összegű támogatást igényeltek, melyet működtetésre, személyi (ruházati) felszerelésekre, technikai eszközökre, illetve a gépjárművek folyamatos üzemeltetésére terveznek fordítani. Az Egyesület a 2023-as évben 6451 órát teljesített, tagsága jelenleg 48 fő, 43 felnőtt és 5 ifjú polgárőr. Az egyesület képviselője elmondta, hogy a 2023-as évben elvégzett munkáért az Országos Polgárőr Szövetség „AZ ÉV POLGÁRŐR EGYESÜLETE” címet adományozta az esztergomi polgárőröknek.

Ezt követően a képviselő-testület 9 igen 1 tartózkodás mellett megalkotta Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata 2023. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendeletét. Ebből az derült ki, hogy a tavalyi évben az önkormányzat bevétele 12.399.496.322 Ft, ami a módosított előirányzat 96%-a, ezzel szemben a kiadás 12.607.172.401 Ft-ban realizálódott, ami a módosított előirányzat 64%-a. A finanszírozási bevételek és kiadások egyenlege közel 2.000.000.000 Ft többletet mutat, melynek következtében – a felhalmozási hiánnyal korrigálva - közel 1.800.000.000 Ft pénzmaradvány keletkezett, mely az önkormányzat 2024. évi költségvetésbe került tervezésre és kerül majd felhasználásra.

Ezután 10 igen szavazattal a képviselők módosították az Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről szóló 4/2024. (I.31.) önkormányzati rendeletet. Az ötödik napirendi pontban 10 igen szavazattal döntés született Esztergom Megyei Jogú Város Településrendezési Eszközeinek – tervezett kiserőmű elhelyezhetőségét biztosító – módosítása (TRE10m) elindításáról, majd pedig szintén 10 igen szavazattal döntöttek Esztergom Megyei Jogú Város Településrendezési Eszközeinek – Látóhegyi út – Dobogókői út – tervezett belterületi határ – Szentlélek-patak által határolt területre szóló – módosítása (TRE9m) kapcsán lefolytatott partneri véleményezési szakasz lezárásáról.

A hetedik napirendi pontban Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata egyhangúlag elfogadta a jegyző beszámolóját a helyi adóhatóság 2023. évi tevékenységéről. Ezt követően az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok (Gran Spa & Sport Kft., Esztergomi Turisztikai Np. Kft., Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlődési Zóna Np. Kft., Strigonium Zrt.) 2023. évi beszámolóinak elfogadásáról döntöttek 9 igen 1 tartózkodás mellett.  

A tizedik napirendi pontban 10 igen szavazattal jóváhagyták a Művelődés Háza Nonprofit Kft. 2023. évi beszámolóját, ezt követően pedig 10 igen szavazattal elfogadták a Kft. 2023. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját, valamint a 2024. évre vonatkozó közművelődési megállapodását. A kilencedik napirendi pontban a képviselő-testület döntött A Művelődés Háza Esztergom Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, könyvvizsgálójának és felügyelőbizottsági tagjainak megválasztásáról. A szavazás előtt Tóth Tamás képviselő – érintettség okán – kérte a szavazásból történő kizárását, melyet a testület egyhangúlag elfogadott, így a napirendi pontot végül 9 igen szavazat mellett fogadta el a testület.

A tizenkettedik napirendi pontban a képviselők az Ifjúsági Garancia Rendszerről szóló együttműködési megállapodás a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Esztergomi Járási Hivatallal történő megkötéséről döntöttek 10 igen szavazattal.

Ezt követően a gyermekjóléti- és gyermekvédelmi feladatok 2023. évi ellátásáról szóló átfogó értékelést fogadták el a képviselők 10 igen szavazattal. A következő napirendi pontban a testület 10 igen szavazattal döntött az Esztergom belterület, 16327 helyrajzi számú ingatlan 100 m2 nagyságú részére bérleti szerződés megkötéséről.

A tizenötödik napirendi pontban 10 igen szavazat mellett döntés született az Esztergom Megyei Jogú Város tulajdonában lévő transzformátorház tulajdonjogának térítésmentes átadásáról (közfeladat ellátása céljából) az E.ON Hungária Energetikai Zrt. részére.

Ezt követően a testület 10 igen szavazat mellett úgy döntött, hogy az Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának 1/1 tulajdoni hányadát képező, az Esztergom belterület, 1523/10 helyrajzi számú, 25.2971 m2 nagyságú, kivett művelési ágú, tó, ökoturisztikai fogadóépület megnevezésű ingatlan 1263 m2 nagyságú területrészére vonatkozóan területhasználati szerződést köt a Dorogi Bányászok Horgász Egyesülettel.

A tizenhetedik napirendi pontban a képviselő-testület egyhangúlag úgy döntött, hogy megállapodást köt az Északdunántúli Vízmű Zrt.-vel ivóvízvezetési és szennyvíz csatorna szorgalmi jog tárgyában az Esztergom, belterület 8191 helyrajzi számú ingatlan tekintetében.

Az S1-es napirendi pontban a testület egyhangúlag elfogadta a Magyar Nemzeti Múzeummal kötendő együttműködési megállapodást, majd a nyílt ülés utolsó napirendi pontjában a jubiláló pedagógusok 2024. évi jutalmazását szavazták meg 10 igen szavazattal.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020