Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2024.06.26. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2024.06.26. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

24. június 27. 09:07 csütörtök (3 napja)

2024. június 26-án tartotta meg munkaterv szerinti rendes ülését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent a polgármester, 8 képviselő és mindkét alpolgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen Bánhidy András, dr. Révfalvi Gergely, Tordainé Vida Katalin, Torma László és Vargáné Drevenka Györgyi képviselők.

A meghívóban szereplő napirendi pontok 4 sürgősségi indítvánnyal egészültek ki.

A napirendi pontokat a testület 10 igen szavazattal elfogadta.

Az első napirendi pontban a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a lakossági komposztálás támogatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotását, mely rendelet értelmében az önkormányzat az Esztergom Megyei Jogú Városban bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek, valamint társasházak, lakásszövetkezetek számára komposztáló edényt biztosít, ezzel is elősegítve a lakossági zöldhulladék kommunális hulladéktól történő elkülönült gyűjtését, valamint a komposzt környezetbarát felhasználását. Ezt követően a képviselők 10 igen szavazattal döntöttek Esztergom Megyei Jogú Város Településrendezési Eszközeinek – Látóhegyi út – Dobogókői út – tervezett belterületi határ – Szentlélek-patak által határolt területre szóló – módosításáról (TRE9m), illetve az Esztergom Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról, majd Esztergom Megyei Jogú Város Településrendezési Eszközeinek – tervezett kiserőmű elhelyezhetőségét biztosító – módosítása (TRE10m) kapcsán lefolytatott partneri véleményezési szakasz lezárásáról döntöttek szintén 10 igen szavazattal.

A negyedik napirendi pontban 10 igen szavazat mellett a képviselők elfogadták Esztergom Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 20/201. (XI.26.) önkormányzati rendelet – szabályozási elem pontosítása érdekében történő – korrekciójának (TRE11m) készítéséről, az eljárás megindításáról szóló határozatot. Ezt követően 9 igen 1 tartózkodás mellett a képviselők úgy döntöttek Esztergom Megyei Jogú Város Településrendezési Eszközeinek módosítása (TRE12m) készítéséről, az eljárás megindításáról a Suzuki Aréna fejlesztésével, valamint további tervezési feladatokkal kapcsolatban.

A hatodik napirendi pontban a képviselő-testület 9 igen 1 tartózkodás mellett elfogadta a Komárom-Esztergom vármegyebérlet és országbérlet Esztergom helyi közlekedésében történő elfogadásának 2024.12.31-ig történő meghosszabbítását. Majd az óvodák 2024/2025. nevelési évében várható gyermeklétszámáról, indítható csoportszámokról és pedagógusszükségletéről született 9 igen 1 tartózkodás mellett elfogadó döntés. A döntés értelmében az Angyalkert Óvoda 6 csoportot, az Aranyhegyi Óvoda 5 csoportot, a Bánomi Óvoda 4 csoportot, a Belvárosi Óvoda 4 csoportot, az Erzsébet Királyné Óvoda 4 csoportot, a Honvéd Utcai Óvoda 6 csoportot, a Kertvárosi Óvoda 8 csoportot, a Szentgyörgymezei Óvoda 6 csoportot, míg a Zöld Óvoda 4 csoportot fog indítani, intézményeinkben összesen 927 óvodás kezdi meg a nevelési évet szeptembertől.

A nyolcadik napirendi pontban az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület 2024. évi Együttműködési megállapodásáról és a XXII. Hídfutás rendezvény támogatásáról döntött a testület 10 igen szavazattal.

A kilencedik napirendi pontban az Esztergom Kertvárosi Óvoda intézményvezetői állásra kiírt pályázat elbírálásáról döntöttek egyhangúlag. A pályázatra a jelenlegi óvodavezető, Tóth Rita nyújtotta be jelentkezését, melyet a képviselők 10 igen szavazattal elfogadtak, így továbbra is ő töltheti be a tisztséget. Ezt követően az Esztergomi Belvárosi Óvoda Pilisszentléleki telephelyéről egy félállású dajka státusz elvételéről döntöttek egyhangúlag. Mivel az óvoda létszáma csökkent, a csoportban dolgozók tekintetében pedig munkarend változtatás történt az elmúlt fél évben, ezért a részmunkaidős állás okafogyottá vált.

A 11. napirendi pontban a Gran Spa & Sport Kft. 2024. évi üzleti tervének elfogadásáról döntöttek 8 igen 2 tartózkodás mellett, ezt követően pedig a Strigonium Zrt. 2024. évi üzleti tervét fogadták el szintén 8 igennel és 2 tartózkodással.

A 13. napirendi pontban a képviselő-testület a 2500 Esztergom, Akácos utca ingatlanrendezését érintő ajándékozási szerződés aláírásáról született 9 igen 1 tartózkodás melletti elfogadó döntés, majd a Suzuki Aréna bérleti szerződését módosították 9 igen 1 tartózkodással, ennek értelmében az Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Clubbal korábban megkötött bérleti szerződés időbeli hatályát további 1 évvel meghosszabbították.

A 15. napirendi pontban az Esztergom belterület, 17330/A/12 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Bottyán János utca 4. 1. emelet 12. ajtószám alatti ingatlan elővásárlási jogával kapcsolatban született döntés. A képviselők 9 igen 1 tartózkodás mellett úgy határoztak, hogy az önkormányzat él az elővásárlási jogával.

Az S01-es napirendi pontban a képviselők az Esztergom Hegymeg területén elhelyezkedő önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok haszonbérbe adásáról döntöttek, 1 igen 1 nem és 6 tartózkodás mellett úgy határoztak, hogy nem kívánják bérbe adni. A második sürgősségi napirendi pontban a 2024. évi „Nyári diákmunka-programról” döntöttek 9 igennel és 1 tartózkodással, majd a harmadik sürgősségi indítványban 8 igen 1 tartózkodással elfogadták Esztergomi Kézilabda Sport Korlátolt Felelősségű Társasággal kötendő együttműködési megállapodást. A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában pedig postai szolgáltatóhelyek további működtetéséről döntöttek 9 igen 1 szavazat mellett.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020