Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
LEGSZEBB KONYHAKERTEK ESZTERGOMBAN - Sajtóközlemény

LEGSZEBB KONYHAKERTEK ESZTERGOMBAN - Sajtóközlemény

20. augusztus 26. 19:11 szerda

Magyarország legszebb konyhakertjeinek seregszemléjéhez Esztergom idén is csatlakozott immár 8. alkalommal. A díjátadásra a Szentgyörgymezői Olvasókörben került sor augusztus 20-án, a Szent István napi ünnepség keretében.

 A Karcagról indult helyi mozgalom mára országos programmá érett. Sári Kovács Szilvia, ötletgazda, programigazgató, Karcag város alpolgármestere levélben köszöntötte az esztergomi indulókat, elismeréssel szólva kertészeink munkájáról.

Az idei felhívásra 12-en jelentkeztek. A zsűri két alkalommal végigjárta a kerteket és értékelte egy adatlap alapján szubjektív és objektív adatok alapján. Egyik kertet nagyon nehéz összehasonlítani egy másik kerttel, még akkor is, ha közel azonos méretűek.

A kert ennél sokkal szubjektívebb, személyesebb tér: a gazdája tudása, tapasztalata, ideje, energiája, lehetőségei, a művelési mód megválasztása, vagy éppen a kert adottságai, talaja, kitettsége mind-mind összehasonlíthatatlanná teszi a kerteket. A zsűri körbejárt, beszélgetett, történeteket hallgatott sikerekről, jó és rossz hozamokról, a szeszélyes időjárásról és az életről, sok-sok tapasztalattal gazdagodva idén is.

Horváth Zoltán a zsűri elnöke elmondta: „- Ebben a járványos időszakban bízhatunk abban, hogy többen a kertészkedés felé fordultak szabadidős és testmozgást jelentő programként. Reméljük, hogy fiatalabbak is szerszámot ragadtak és felismerik, hogy a saját kiskertben, saját magunk által megtermelt zöldség, gyümölcsnél nincs jobb.”

„-A Legszebb konyhakertek program kertészei megismertették velünk értékeiket e szép seregszemlén, tapasztalatot osztottak meg a nyilvánossággal, képekben és történetekben mesélték el kertjeik ezer apró csodáját. Joggal lehetnek büszkék munkájuk gyümölcseire!” – fűzte hozzá Horváth Zoltán.

A díjakat Hernádi Ádám polgármester adta át.

Oklevelet kaptak:

Argyelán József és felesége, Argyelán Tibor, Demeter Gabriella, Erős Miklós, Jó-Dobronya István és felesége, Major László, és Pál Endre.

Oklevelet és különdíjat kaptak Csepy Attila csodálatos dísz- és pihenőkertjéért, valamint az Esztergomi Zöld Óvoda közösségi óvodakertjéért.

Országos díjazásra a zsűri a következő kerteket terjesztette elő: Magyar József és Lukács Andrásné zárt kert és gyümölcsös kategóriájú kertje, Zubor Kata 50 nm feletti kertje, és az EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ intézményi kertje.

Gratulálunk minden kertésznek!

A helyi koordinációt Esztergom Város Önkormányzata és az Esztergom Szentgyörgymező Kertbarátkör, valamint az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület végezte. Köszönet a zsűri munkájáért Fizel Józsefnek, Magyar Józsefnek és Horváth Zoltánnak.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020