Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Újra régi fényében tündökölhet a Fürdő Szálló

Újra régi fényében tündökölhet a Fürdő Szálló

21. december 14. 09:10 kedd

A műemléki védettséget élvező esztergomi Szent István artézi fürdőegyüttes a város egyik legértékesebb és legjobb állapotban fennmaradt történeti épületegyüttese. Esztergom Város Önkormányzata 410.024.497 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásával a „Fürdő Szálló épületének homlokzatfelújítása” tárgyú projekt megvalósítására, mely a végéhez közeledik. Az elnyert támogatással lehetőség nyílt arra, hogy a Fürdő Szálló eredeti funkcióját megtartva XXI. század színvonalon újuljon meg.

Esztergom Magyarország egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező városa. Rendkívül sok, főként barokk, klasszicista és romantikus stílusban épült műemlék tanúskodik történelmi múltjáról. Ezek valamikor a város díszei voltak, ám mára omladozó vakolatuk, ürességük inkább rontja a városképet. A támogatás keretében megvalósuló fejlesztések és felújítások során figyelembe kellett venni, hogy a Fürdő Szálló olyan műemlék, amely régészeti védelem alatt áll, és műemléki környezetben helyezkedik el. Így a legfontosabb szempont, hogy az épület váljon alkalmassá a modern funkciók betöltésére, ám mégis megőrizze eredeti jellegét és erősítse Esztergom turisztikai vonzerejét. Sor került többek között az épület külső homlokzatainak felújítására és a külső nyílászáróinak cseréjére.

Az épület belső tere majd külön támogatásból, más szervezet által valósul meg, mely során egy másik, új funkciót is kap. Az épületet Esztergom Város Önkormányzata az Esztergomi Szakképzési Centrumnak adja ingyenes vagyonkezelésre, amely tanszállodaként is funkcionál majd. A Szakképzési Centrum belső felújítást, kialakítás követően tanszállodát alakít ki az épületben, melynek működésének célja, hogy a vendéglátóipari iskolákban tanuló diákoknak gyakorlati helyet biztosítson, illetve a szobák hosszú távon kereskedelmi szálláshelyként működjenek. Ezzel biztosítva a kiemelkedő szakmai képzéseket a turisztika területén.

A szálló és a strandfürdő épületegyüttesének komplex megújítása révén hosszútávon a turistaforgalom növekedését, az idegenforgalom mutatóinak fellendülését, másrészt a helyi és a határon átnyúló régió lakossága szabadidős tevékenységeinek minőségi javulását tűzték ki célul.

Kiemelkedően fontos, hogy Esztergom megőrizze és meg is erősítse előkelő helyét a kiemelkedőbb hazai turisztikai célpontok között és ezzel együtt az idegenforgalomból élő helyi és térségi szolgáltatók megélhetésének tartós biztosítása is megvalósuljon.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020