Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2022.02.28. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2022.02.28. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről

22. március 02. 11:38 szerda

2022. február 28-án rendkívüli ülést tartott Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 9 képviselő és a polgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen dr. Alberti Péter, Cserép János, dr. Révfalvi Gergely és Vargáné Drevenka Györgyi képviselő.

A napirend elfogadása előtt Hernádi Ádám polgármester bejelentette, hogy átruházott hatáskörében eljárva az ukrán-orosz háború miatt kialakult vis maior helyzetre való tekintettel Esztergom Város Önkormányzata 5.000.000 forint támogatást nyújt a kárpátaljai magyarok, illetve a háborús menekültek megsegítésére a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. Kezdeményezte továbbá egy, a válsághelyzettel foglalkozó kerekasztal felállítását is, melynek vezetésére Erős Gábor alpolgármestert kérte fel.

A Képviselő-testület az első napirendi pontban az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló rendeletet módosította. Beépítésre kerültek a rendelet megalkotását követő változások.

Esztergom Város Önkormányzata és a Gran Parkoló Kft. 2016. január 1. napi hatállyal, határozatlan időre közszolgáltatási szerződést kötött parkolási közszolgáltatás ellátására. A szerződés alapján a Kft. jogosult a parkolási díjak és pótdíjak beszedésére és a közszolgáltatás ellátásához szükséges költségeire. A Kft. évente köteles elszámolni a parkolási közszolgáltatást terhelő egész évi költségeiről, kiadásairól, mely kötelezettségének a kft. 2021. évre vonatkozóan eleget tett, melyet a Képviselő-testület elfogadott.

Esztergom Város Önkormányzata elindította Esztergom város településrendezési eszközeinek karbantartását. Ennek során a Képviselő-testület – az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény alapján – úgy döntött, hogy a véleményezési anyag területfelhasználás változás módosításoknál a beépítésre szánt területet olyan használati célra kívánja növelni, amilyen célra a település már beépítésre kijelölt területén belül nincs megfelelő terület.

A Képviselő-testület 2021. november 18. napján úgy döntött, hogy az autóbusszal végzett, menetrend szerinti helyi személyszállítás közszolgáltatás 2022. március 1. napjától közszolgálati szerződés keretében történő ellátására pályázatot ír ki. Az ajánlattételi határidőre a Volánbusz Közlekedési Zrt. nyújtott be pályázatot. A Képviselő-testület az eljárást eredményesnek nyilvánította, továbbá úgy döntött, hogy a Volánbusz Közlekedési Zrt. ajánlattevővel közszolgáltatási szerződést köt, amelynek fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

Az esztergomi helyi járat menetrendjének részét képező 43 és 43 F jelzésű járatok Esztergom-kertváros területén a kenyérmezei buszforduló irányába a Kinizsi Pál utcán keresztül közlekednek, majd visszafelé a Wesselényi Miklós utcán haladva érik el a Damjanich utcát. A Kinizsi Pál utca 16. szám előtt egy veszélyes útkanyarulat található, amely miatt a 15. és a 16. szám előtt is egy-egy forgalomcsillapító küszöb került kiépítésre. A vonalvezetés módosításának szükségességére az alábbiakat kezdeményezte a Testület a szolgáltatónál:

  • a 43 és 43 F jelzésű járatok a kenyérmezei buszforduló irányába is a Wesselényi Miklós utcán keresztül közlekedjenek,
  • a Kinizsi Pál utcán található megállóhely kerüljön megszüntetésre,
  • a Székely Mihály utcán levő, Esztergom, Kertváros vasútállomás elnevezésű megállóhely kerüljön áthelyezésre ideiglenes megállóhelyként a tervezett megállóhely megépítéséig a Wesselényi Miklós utca 39. szám elé.

A 43 és a 43F jelzésű menetrend szerinti autóbuszjáratok 2022. március 16. napjától a módosított útvonalon közlekednek.

Az Esztergomot Esztergom-Kertvárossal összekötő kerékpárút nyomvonala a műszaki tervek szerint érinti az Esztergom belterület, 20370/1 helyrajzi számú, a Magyar Állam tulajdonában lévő, kivett, honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított terület megnevezésű, 9353 m2 alapterületű ingatlant. A Képviselő-testület kezdeményezte és kérelmezte az ingatlan térítésmentes önkormányzati tulajdonba adását.

A kulturális ágazatot érintő bérfejlesztésről szóló Kormányrendelet alapján a kulturális közfeladatot ellátó szervezetek 2022. január 1-jétől beépülő jelleggel 20%-os béremelésben részesülnek, mely érinti A Művelődés Háza Esztergom Nonprofit Kft.-t is. A munkaszerződések módosítására a munkavállalók esetében az ügyvezető, az ügyvezetőt illetően pedig az alapító, vagyis a Képviselő-testület jogosult. A központi béremelés következtében az ügyvezető munkabérének 20%-os növelését állapította meg a Képviselő-testület.

Az Önkormányzat, a Strigonium Zrt. és az Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club 2018-ban együttműködési megállapodást kötött „Kézilabdacsarnok megvalósítása Esztergomban” címmel, mely projekt végül nem valósult meg, tekintettel arra, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség által biztosított forrás nem volt elegendő a beruházás kivitelezésére. Fentiek miatt a Képviselő-testület a 2018. évben kötött együttműködési megállapodás közös megegyezéssel történő megszüntetéséről döntött, amely tartalmazza a Felek közötti elszámolást is. Az Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club – alternatív megoldásként – a Pézsa Tibor Sportcsarnok felújítását és bővítését javasolta a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény (TAO törvény) szerinti látvány-csapatsport támogatás igénybevételével. Tekintettel arra, hogy a TAO törvény alapján a támogatást az Egyesület veheti fel, így a beruházást az Egyesület végzi/végezteti el azzal, hogy az Önkormányzat az Egyesülettel közösen az üzembe helyezéstől számított 15 év határozott ideig sportcélú tevékenység folytatására együtt használja és hasznosítja a felújított Sportcsarnokot. A Képviselő-testület az Egyesülettel a beruházással kapcsolatos együttműködési megállapodás megkötéséről döntött.

Az Önkormányzat tulajdonát képező Sportcsarnok mintegy bruttó 3 milliárd forint TAO támogatás igénybevételével újulhat meg és bővülhet az Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club beruházásában. Annak érdekében, hogy az utófinanszírozott, TAO támogatásból megvalósuló beruházás építési munkálatainak kifizetését az Egyesület meg tudja kezdeni, az előfinanszírozáshoz szükséges összeg fedezetének biztosítása érdekében a Képviselő-testület 300.000.000,- Forint összegű visszatérítendő támogatás nyújtásáról döntött.

A nyílt ülést követően a Képviselő-testület zárt ülésen egy sürgősségi napirendi pontot tárgyalt.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020