Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2022.04.21. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2022.04.21. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

22. április 22. 12:15 péntek

2022. április 21-én megtartotta soron következő rendes ülését Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 11 képviselő és a polgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen Cserép János, Heckel Zoltán és Torma László képviselő.

Az ülés elő napirendi pontjában a Képviselő-testület elfogadta a VOLÁNBUSZ Közlekedési Zrt. 2021. évi beszámolóját Esztergom város részére autóbusszal végzett helyi személyszállítás közszolgáltatási tevékenységéről.

Ezután a Képviselők úgy döntöttek, hogy Esztergomban (ideértve Esztergom-kertvárosban, Pilisszentléleken, Búbánatvölgyben, valamint Szamárhegyen) lakó iskolás gyermekek autóbusszal történő utazása a 2022. július 1. és 2027. március 1. közötti időszakra – továbbra is rászorultságtól függetlenül – ingyenes legyen.

A harmadik napirendi pontban az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet módosították. A rendelet módosításánál a következők kerültek beépítésre: a képviselő-testület és átruházott hatáskörben a bizottságok, valamint a polgármester költségvetést érintően hozott döntései, átcsoportosítási határozatai, a MÁK által közölt központi támogatás előirányzatváltozásai, az önkormányzat többletbevételei miatti előirányzat módosítás.

Ezután lezárták a Simor János utcában tervezett vendéglátó rendeltetésű beruházással összefüggő településrendezési eszközök felülvizsgálatával kapcsolatosan lefolytatott – jogszabályokban előírt - partnerségi véleményezési eljárást.

A következő napirendi pontban Esztergom településrendezési eszközeinek módosításáról döntöttek az „EuroVelo 6 útvonal komplex fejlesztése (Rajka–Dömös, Dömös–Szentendre, Budapest–Szentendre, Budapest–Dunakeszi, Budapest–Érd–Százhalombatta szakaszok)” szöveggel megnevezett nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással összefüggésben.

Ezt követően a Testület hozzájárult az EuroVelo 6 kerékpárút fejlesztése során az Esztergom, Gesztenye fasor területén megújuló közvilágítási rendszer Esztergom Város Önkormányzat részére történő ingyenes tulajdonba vételéhez.

Majd a Képviselők hozzájárultak az EuroVelo 6 kerékpárút fejlesztése során az Esztergom, Bottyán híd alatti szakaszon a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megrendelésére a Pro Urbe Mérnöki és Városrendezési Kft. tervei alapján kiépítésére kerülő zárt csapadékvíz-elvezető csatorna és rácsos folyóka Esztergom Város Önkormányzat részére történő ingyenes tulajdonba vételéhez.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási szerződés a beérkezett lakossági panaszok miatt felülvizsgálatra került, az eddigi szolgáltató pedig nem vállalja tovább a feladat ellátását. Így szükségessé vált a közszolgáltatási szerződés megszüntetése. Ezután a kiírásra került pályázat nyertesével, a Pepe Trans Árufuvarozó Kft.-vel megtörtént a szerződéskötés és így lehetőség nyílt a közszolgáltatóra vonatkozó rendelet megalkotására.

Ezután a Testület úgy döntött, hogy adás-vételre vonatkozó szerződést köt a Prímás lakóparkhoz tartozó szennyvíz-gerincvezeték - a Külső Bánomi úttól az Áfonyás utcán keresztül a befogadó csatornáig tartó szakasz - tulajdonjogának átruházása tárgyában.

Majd jóváhagyták a Szentléleki zsilip műtárgy ingyenes állami tulajdonba adását az „Esztergom árvízvédelmi fejlesztése I. ütem” című KEHOP projekttel kapcsolatban.

A Gran Parkoló Kft. fejlesztés alatt álló online bérletértékesítési rendszerének jogszerű használatához a Képviselő-testület módosította a Közszolgáltatási szerződést és Esztergom Város parkolási Eljárásrendjét.

A „Szent István tér turisztikai célú fejlesztése és Tourinform Pont létesítése az esztergomi Várhegyen” című pályázat keretében az Önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyert el. A pályázat keretén belül a Tourinform Ponthoz iroda konténer beszerzése vált szükségessé, amelynek bérlésére és üzemetetésére az Önkormányzat az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal határozatlan időtartamra szerződést kötött. A pályázaton informatikai eszközöket is beszereztek, amelyek a Turisztikai Kft. használatába kerülnek. Ennek megfelelően módosította a Képviselő-testület a Bérleti-Üzemeltetési szerződést.

Ezután elfogadták az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. 2021. évi önkormányzati támogatás felhasználásáról készített szakmai- és pénzügyi beszámolóját.

Majd az Aprófalva Bölcsőde 2021. évi tevékenységéről szóló szakmai beszámolóját hagyták jóvá.

A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a Boldog Ceferino Alapítvány részére roma származású, hátrányos helyzetű gyermekek nyári táboroztatása költségeinek kiegészítésére 300.000,- Ft önkormányzati támogatást nyújt.

A következő napirendi pont keretében úgy döntöttek, hogy az Önkormányzat Együttműködési megállapodást köt az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesülettel a XX. Hídfutás c. sportesemény és a Félmaraton c. sportesemény megrendezésére, amelyek költségeihez az Önkormányzat 5.000.000,- Ft támogatást nyújt.

Ezt követően olyan elvi döntés született az Esztergomi Szentgyörgymezei Óvoda tekintetében, hogy az intézmény 2023. évben megrendezheti a múzeumpedagógiai foglakozások beépítését az óvoda fejlesztő tevékenységekbe a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesület iránymutatása alapján.

 

A Képviselő-testület a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő új Együttműködési Megállapodások megkötéséről döntött a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal.

 

Az Esztergomi Szakképzési Centrum és Esztergom Város Önkormányzata 2021. január 29-én Vagyonkezelési Szerződést kötött, amelynek értelmében az Önkormányzat vagyonkezelésbe adta a Centrumnak az Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező, 4100 m2 nagyságú területét, melyen ténylegesen a fürdőszálló, a régi gőzfürdő található. Az Önkormányzat az Ingatlant is érintően telekalakítást hajtott végre, ami miatt szükségessé vált a szerződés módosítása, mert a telekalakítást követően változik az ingatlan helyrajzi száma, területe.

 

A Magyar Állam tulajdonosa az Esztergom belterület, 16400 helyrajzi számú, 1934 m2 területű és a 16401 helyrajzi számú, 1826 m2 területű, természetben a Gőzhajó utcában lévő, „kivett beépítetlen terület” megnevezésű ingatlanoknak, amelyek ingyenes tulajdonba vételét kezdeményezte a Képviselő-testület. A területen szabadidő parkot, parkolót kíván kialakítani az Önkormányzat.

 

Ezután a Testület úgy döntött, hogy nem él elővásárlási jogával a három ingatlan tekintetében.

 

Esztergom Város Önkormányzata, a BMSK Zrt., az Esztergom Birkózó Sportegyesület és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskola Főhatósága között 2020. március 13. napján Együttműködési Megállapodás jött létre a Wesselényi u. 40-42. szám alatt található Ingatlanon az „Esztergomi BSE meglévő épületrész átépítésével” beruházás BMSK általi megvalósítása tárgyában. A beruházás műszaki átadás-átvételi eljárása 2022.03.16. napján hiba és hiánymentesen lezárult. A beruházás I. ütem pénzügyi átadás-átvételéről, jogátruházásról, fenntartásról és üzemeltetésről szóló megállapodást a Testület elfogadta.

 

A gyepmesteri, ebrendészeti feladatokat Esztergomban jelenleg a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány látja el az Önkormányzattal kötött szerződés alapján. A szerződés 2022. április 24. napján lejár. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a gyepmesteri tevékenységek ellátására feladatellátási szerződést köt a Bogáncs Alapítvánnyal 1 év határozott időtartamra, havi bruttó 1.000.000,- Ft összegben. Egyúttal a Csapási dűlő 0362/2 hrsz.-ú ingatlant a rajta található ingóságokkal 1 év határozott időtartamra a Bogáncs Alapítvány részére, ingyenes vagyonkezelésbe adja a gyepmesteri tevékenységek ellátására.

 

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában a Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelméről tárgyaltak.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020