Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Zöld Csillag Békefesztivál

Zöld Csillag Békefesztivál

22. június 16. 08:49 csütörtök

1982-ben, 36 éves korában halt meg a hard rock egyik, ha nem a legjelentősebb magyar gitárosa, Radics Béla. Már rövid életében nagy hatással volt a magyar rockzenére, de életműve, munkássága máig meghatározó. Egyik legnagyobb rajongója Kosik Kristóf ügyvéd és rockzenész, aki nem csak érti a műfajt és járatos a történelmében, de kiváló művelője is egyben. Június 18-án pedig a magyar gitárlegenda esztergomi Kalifa-tanyáján tart emlékkoncertet Zöld Csillag Békefesztivál néven. A fesztiválon  három együttes áll színpadra és mindegyik más Radics dalokat játszik majd, és olyan Radics-számok is felcsendülnek majd, melyeket a közönség 1972 óta nem hallhatott. Az esemény igazi különlegessége mégis az a gitár lesz, mely egy igazi ereklye: Radics Béla saját hangszere, mely 30 évet pihent tokjában.

"Volt egy városi legenda arról, hogy egy bizonyos Molnár Bonaventúra Pálnál van ez a gitár, amiben igazából senki sem hitt, mert 1988-ban eltűnt. Egészen 2018-ig senki nem látta, én is ekkor fogtam először a kezembe. 2019-ben sikerült megegyeznem Palival arról, hogy a nagyközönségnek is megmutatjuk az ereklyét" - nyilatkozta Kosik Kristóf az origonak.

A fesztivál célja: kiállás a béke mellett, és mindennemű erőszak elutasítása melletti demonstráció a 60-as 70-es évek rock és blues zenei eszközeivel. A megrendezés jellege utal az1970-es Woodstocki és a Bangla Desh megsegítésére rendezett koncertekre. Mindkét fesztivál üzenete az akkori magyar fiatalok (társadalom) számára a béke és szabadság iránti vágy, illetve a rászorulok megsegítésére irányuló készség kifejeződése volt. Bár ezek az üzenetek mindig aktuálisak, azonban jelen történések közepette, úgy érezzük fokozottan hangsúlyosakká váltak.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020