Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 3. ablak

Virtuális kalendárium - 3. ablak

22. december 03. 08:00 szombat

A december a karácsony időszaka – már a hónap legelső napjaiban megkezdjük az ünnepre hangolódást. A várakozás egyik legemblematikusabb formája az adventi kalendárium. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk az aznapi kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne. December 1-től 24-ig minden nap egyet nyithatunk ki a kis ablakokból, és egyet ehetünk meg a csokoládéból. De miről szól még az év utolsó hónapja? Ilyenkor egy kicsit számot vetünk önmagunkkal, visszatekintünk az elmúlt évünkre, felidézzük a szép és nehéz pillanatokat. Felkészítjük a lelkünket az új év befogadására.

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát a harmadik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban februárban!

Sok jelzés érkezett a lakosoktól a szelektív hulladékszállítással kapcsolatban, ezért a családi házas övezetekben a szelektív járat februártól a korábbi havi egy alkalom helyett kéthetente kezdett járni.

16 év mellőzöttség után végre elkezdődött Vak Bottyán lovas szobrának visszahelyezése. Az alkotás közel 3 évtizeden állt a generális egykori esztergomi otthona – a mai Városháza – előtt, ám 2006-ban, a Széchenyi tér újjáépítése során a városháza udvarába száműzték. Már a Római Birodalom is használta azt a mészkövet, amit elődeink a süttői mészkőbányákból bányásztak. Innen került kitermelésre február végén az a kőtömb, amely szobor alapzatát adja.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes február elején benyújtotta a Parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében Magyarország első városa, Esztergom megyei jogú város címet kaphat.

Február 21. és 25. között a „Road Safety – a biztonság az első” címen országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat volt a Széchenyi téren, melynek kiemelt küldetése, hogy támogassa a gyermekek biztonságos közlekedésre való nevelését.

Az ukrán háborús helyzet miatt 5 millió forintnyi vis maior támogatást utalt át városunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére a kárpátaljai magyarság megsegítésére, valamint felállt egy, a válsághelyzettel foglalkozó (hivatalos szervekből, a magánszektor képviselőiből illetve civilekből álló) kerekasztal is.

A városatyák februárban két alkalommal ültek össze és 40 ügyben döntöttek. Többek között elfogadták Esztergom Város 2022-es költségvetését, melynek értelmében az idei évben városunk 21,3 milliárd forinttal gazdálkodhatott.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020