Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 5. ablak

Virtuális kalendárium - 5. ablak

22. december 05. 08:00 hétfő

A december a karácsony időszaka – már a hónap legelső napjaiban megkezdjük az ünnepre hangolódást. A várakozás egyik legemblematikusabb formája az adventi kalendárium. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk az aznapi kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne. December 1-től 24-ig minden nap egyet nyithatunk ki a kis ablakokból, és egyet ehetünk meg a csokoládéból. De miről szól még az év utolsó hónapja? Ilyenkor egy kicsit számot vetünk önmagunkkal, visszatekintünk az elmúlt évünkre, felidézzük a szép és nehéz pillanatokat. Felkészítjük a lelkünket az új év befogadására.

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát az ötödik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban márciusban!

Városunkban is beköszöntött a tavasz, a jó idő pedig egyre több kültéri eseménynek kedvezett. Az AlterEgom szervezésében szemétszedési akció indult, melynek során a lelkes önkéntesek megtisztították a Várhegy nyugati oldalát.

Faültetési program is indult, melynek során megközelítőleg 300 db parkfát ültetett a város közterületeire a 2022-es év tavaszi periódusában.

Közműfejlesztésre 300 millió forintnyi támogatás érkezett, melyből az Akácos utca és Csenkei út fejlesztését tervezték be (spoiler: a nyár folyamán ezen munkálatok el is kezdődtek).

Közel 10 év kényszerpihenő után után, 2022.03.04-én reggel 7 órakor megkezdte nonstop működését a Prímás-szigeten található mélygarázs.

A világjárvány is lankadni látszott, az év harmadik hónapjában kivezették a járványügyi korlátozások jelentős részét.

A téli hidegek után megkezdődhettek az útfelújítási munkálatok is: 11124-es út 515 méteres szakasza Pilisszentléleken, 111-es út Kertvárosban a Sátorkői úttól egészen Dorogig 11-es út három szakasza: a Táti út 340 méteres szakasza a SZIM-től kezdődően, a Múzeum cukrászda és a Bástya parkoló közti szakasz és a főút Búbánatvölgynél 810 méteren. 

Az utak mellett megkezdődött a bazilika rámpájának nagyszabású felújítása is.

Az ukrajnai menekültek megsegítésére Tavaszváró Jótékonysági Koncertet szerveztek a Széchenyi térre, ahol fellépett a Tűzkerék xT, a Bagossy Brothers Company és a Tankcsapda. Az ingyenes koncertek alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtötte az adományokat.

Márciustól munkanapokon már napi 4 vonatpárban utazhattunk Esztergom és Budapest között a KISS 600 férőhelyes emeletes vonatával.

A Lőrinc utca elején Esztergom 9 testvérvárosát jelölő irányjelző tábla került kihelyezésre, ezzel emlékezvén arra, hogy az idén harminc éve lett Esztergom testvérvárosa Bamberg, Ehingen és Cambrai, míg az alsó-ausztriai Mariazell éppen 20 éve.

Március 10-e történelmi nap városunk számára: ezen a napon döntött ugyanis arról az Országgyűlés, hogy Esztergom 70 év után visszakapja megyei jogú városi rangját. Hatalmas mérföldkő ez városunk életében, melyre így az év vége fele közeledve is jó érzés visszatekinteni!

Idén is csatlakoztunk a „Föld órája” mozgalomhoz, 2022. március 26-án, szombaton 20.30-kor egy órára Esztergomban is kialudtak a Városháza, a Bazilika és a Szent Tamás-hegy díszvilágításának fényei.

A hónap utolsó napján pedig visszakerült eredeti helyére Martsa István szobrászművész Bottyán János generálist ábrázoló lovas szobra. Régi adósságát törlesztette ezzel Esztergom városa.

A városatyák ebben a hónapban egy alkalommal ültek össze, amikor is 20 ügyben született döntés.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020