Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 7. ablak

Virtuális kalendárium - 7. ablak

22. december 07. 08:00 szerda

A december a karácsony időszaka – már a hónap legelső napjaiban megkezdjük az ünnepre hangolódást. A várakozás egyik legemblematikusabb formája az adventi kalendárium. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk az aznapi kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne. December 1-től 24-ig minden nap egyet nyithatunk ki a kis ablakokból, és egyet ehetünk meg a csokoládéból. De miről szól még az év utolsó hónapja? Ilyenkor egy kicsit számot vetünk önmagunkkal, visszatekintünk az elmúlt évünkre, felidézzük a szép és nehéz pillanatokat. Felkészítjük a lelkünket az új év befogadására.

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát a hetedik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban áprilisban!

Az év negyedik hónapja az országgyűlési választások izgalmával indult, melyben városunk is aktívan érintett volt, hiszen a térség egyik képviselőjelöltje eddigi alpolgármesterünk, Erős Gábor volt, aki a szavazatok 50,34%-ával jutott be a Parlamentbe.

Elkészült városunk második okos zebrája a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola és Óvoda előtti gyalogátkelőhelynél.

Idén is ellátogatott hozzánk Monostori Ferenc homokszobrász, aki ezúttal a bazilikával szemben látott munkához: egy 4.5 méter magas esztergomi oroszlánt készített el a hónap folyamán. Az alkotás különlegessége, hogy a munkafolyamat teljes egészében a plénum szemei előtt zajlott le, nap mint nap láthattuk, hogyan formálódik a monumentális mű, mely május 1-re készült el.

A Föld napja alkalmából Esztergom város önkormányzata 42 db fát ajánlott fel – és ültetett is el – a város óvodái részére.

A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően április hónapban megkezdődtek az Esztergomban található murvás utak karbantartásai. A munkálatok során a szakemberek kijavították a téli fagyok és az esőzések miatt létrejött kátyúkat, útbordákat, átfolyásokat és egyéb úthibákat. A karbantartás keretében az útburkolatot a szakemberek kalcium-klorid bevonattal látták el.

Április 23-án ünnepeltük a bazilika alapkőletételének 200. évfordulóját.

Esztergomban tartották az Országos Katasztrófavédelmi Műszaki - Mentő Versenyt is ebben a hónapban.

A Szentgyörgymező Sportjáért Egyesület szervezésében immáron tízedik alkalommal került megrendezésre a „Jókedv-vidámság Hunyadi utcai focikupa” nevű rendezvény. A Féja Géza Közösségi Házban pedig Bor- és pogácsaversenyt tartottak.

A hagyományoknak megfelelően a hónap végén tartották meg városunk iskolái a fáklyás ballagásukat.

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2 alkalommal ült össze áprilisban, és összesen 29 ügyben döntöttek.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020