Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Kincset Érő Közösség

Kincset Érő Közösség

22. december 07. 12:50 szerda

A "Kincset Érő Közösség" tárlat az intézmény Közösségi Régészeti Programjában részt vevő önkéntesek előtt tiszteleg. A kezdeményezés 2017-ben indult munkacsoportként, mára már több mint 200 aktív tagja van, akik az ország minden tájegységéből képviseltetik magukat, korra, nemre, foglalkozásra való tekintet nélkül. ​

A Magyar Nemzeti Múzeum számára kiemelten fontos, hogy ne csak Budapesten legyen jelen, annak ellenére, hogy a központi épületünk a fővárosban található. 

Kollégáik más múzeumokkal és településekkel szorosan együttműködve azon dolgoznak, hogy a régészeti leletek a feltárást követően mindenki számára látogathatóvá váljanak egy-egy kiállítás keretében. 

Ez a tárlat arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos az önkéntesek munkája a régész szakma számára.

A kiállításnak tehát kettős célja van: egyrészt szeretné bemutatni a Közösségi Régészeti program eredményeit, tehát egy rendkívül gazdag tárgyegyüttest, másrészt pedig egyfajta főhajtás az önkéntesek előtt. Köszönetnyilvánítás a hóban, fagyban, nyári kánikulában végzett áldozatos munkáért, hiszen a múzeum olyan leleteket köszönhet ennek a közösségnek, amelyek segítségük nélkül sosem kerültek volna elő, így az intézmény gyűjteményét sem gazdagítanák. 

A kiállítás a terepmunka mellett az önkéntesek múzeumi életét is bemutatja: a látogatók bepillanthatnak a restaurálás folyamatába is.

Szeretettel ajánljuk a település lakóinak ezt a kiállítást, amelyet 2023 áprilisáig tekinthetnek meg.

December 17-én kurátori tárlatvezetés keretében is megtekinthető a kiállítás.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020