Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 9. ablak

Virtuális kalendárium - 9. ablak

22. december 09. 08:00 péntek

A december a karácsony időszaka – már a hónap legelső napjaiban megkezdjük az ünnepre hangolódást. A várakozás egyik legemblematikusabb formája az adventi kalendárium. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk az aznapi kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne. December 1-től 24-ig minden nap egyet nyithatunk ki a kis ablakokból, és egyet ehetünk meg a csokoládéból. De miről szól még az év utolsó hónapja? Ilyenkor egy kicsit számot vetünk önmagunkkal, visszatekintünk az elmúlt évünkre, felidézzük a szép és nehéz pillanatokat. Felkészítjük a lelkünket az új év befogadására.

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát a kilencedik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban májusban!

Május első napjától hivatalosan is megyei jogú város Esztergom. Ennek apropóján Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrált szentmisét a bazilikában, melyen részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. Még ebben a hónapban kezdeményezte csatlakozását Esztergom a Megyei Jogú Városok Szövetségéhez.

Erős Gábor országgyűlési képviselővé választását követően megüresedett az alpolgármesteri pozíció. Hernádi Ádám javaslatára általános helyettesének dr. Alberti Péter önkormányzati képviselőt, míg a városüzemeltetésért felelős külsős alpolgármesternek Steindl Balázst választották meg a képviselők.

Az országos BikeSafe program keretében kerékpáros szervízpontot telepítettek Szentgyörgymezőn a játszótér közelében.

Elrajtolt a Giro d’Italia kerékpárverseny, melynek egy szakasza városunkat szelte át, a látványos hajrát néhány színes, izgalmas program is tarkította.

Májusban megkezdődött a belvárosi megkopott, rozsdásodó lámpaoszlopok festése. Az első ütemben a Rákóczi tér és a Lőrinc utca oszlopai újultak meg.

Csaknem 1 milliárd forintból újultak meg dunai kikötők - Esztergomban egy új, teljes körű infrastruktúrát biztosító kiszolgálóegység jött létre.

Mintegy 30 kutyaürülék-gyűjtőt szereltek fel a városban annak érdekében, hogy Esztergom Megyei Jogú Város kutyabarát-jellege tovább erősödjön.

A tavalyi év nagy sikert aratott eseménye után idén májusban újra megrendezésre került a Dunakanyari Hajós Felvonulás.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából kamarakiállítást rendezett az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár, melyet május 21 és szeptember 11 között tekinthettek meg az érdeklődők.

Május utolsó hétvégéje a gyermeknapról szólt: 5 helyszínen számtalan izgalmas program és koncert várta a gyerekeket.

Együtt, szabadon - magyar cigány hősök címmel időszaki kiállítás nyílt május 27-én a Kapcsolatok Házban.

Közös kincsünk a Duna - címmel állított fel egy installációt az Erzsébet parkban a 31 éve városunkban működő Magyar Suzuki.

Makovecz Imre 1935–2011 - „Ég és föld közötti építészet” című KIÁLLÍTÁS-sorozat oszlop-installációja 2022. május 23. - június 07. között Esztergomban került felállításra és bemutatásra.

Május 27-29. között került megrendezésre a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Esztergomban. A programban résztvevő múzeumok: MNM Esztergomi Vármúzeuma ꟾ MNM Balassa Bálint Múzeuma ꟾ MNM Babits Mihály Emlékháza ꟾ Duna Múzeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum).

A képviselő-testület 2 alkalommal ült össze ebben a hónapban, és összesen 34 ügyben született döntés.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020