Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 11. ablak

Virtuális kalendárium - 11. ablak

22. december 11. 08:00 vasárnap

A december a karácsony időszaka – már a hónap legelső napjaiban megkezdjük az ünnepre hangolódást. A várakozás egyik legemblematikusabb formája az adventi kalendárium. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk az aznapi kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne. December 1-től 24-ig minden nap egyet nyithatunk ki a kis ablakokból, és egyet ehetünk meg a csokoládéból. De miről szól még az év utolsó hónapja? Ilyenkor egy kicsit számot vetünk önmagunkkal, visszatekintünk az elmúlt évünkre, felidézzük a szép és nehéz pillanatokat. Felkészítjük a lelkünket az új év befogadására.

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát a tizenegyedik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban júniusban!

Rögtön a hónap elején pedagógusnapi ünnepséget tartottak a Vármegyeháza dísztermében, melynek során átadták a 2022. évi Majer István-díj az „Esztergomi Nevelésért” kitüntetéseket, melyeket Farkasné Schmidt Mária, Gép Júlia, Rátkai Péter és Bodrogai Tibor kaptak. Sor került továbbá a Pedagógus szolgálati emlékérmek átadására, a nyugdíjba vonuló és a 25, 30 illetve 40 éves jubileumukat ünneplők köszöntésére is. Az ünnepség egyik legkülönlegesebb pillanata az volt, amikor Dr. Babják Lajosné Bálint Ibolya Esztergomban vehette át vasdiplomáját, melyet 67 éve szerzett meg a Soproni Állami Tanítóképzőben. Kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréseként miniszteri elismerésben részesült Hevesi Lajosné, Kovács Géza Ferenc, Nagyné Nebehaj Beáta, Pupné Szatai Márta és Urbánné Tóth Ildikó.

Június 10. napjától Esztergom Megyei Jogú Város új jegyzője dr. Gál Gabriella.

Elkészült a Szentgyörgymezői Temető kovácsoltvas kapudísze, amely a főbejáratot díszíti, a temető területén pedig folyatódtak a tavaly megkezdett munkálatok. Utak épültek és kerítés újabb szakaszának cseréje is megvalósult itt.

Az esztergomi bazilikában misével köszöntöttük szerdán az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét 20 éve vezető Erdő Péter bíborost 70. születésnapja alkalmából.

Balassa Bálint Múzeum belső udvarában HÁRFAHANGOK - nyáresti hárfakoncert kínált különlegesen szép zenei élményt minden korosztálynak.

Esztergom Megyei Jogú Város - a felkérésnek eleget téve - szintén bekapcsolódott a Békefutásba (Peace Run). Az esztergomi szakasz kezdetén egy rövid ünnepség keretein belül Steindl Balázs alpolgármester köszöntötte a békefutókat, majd a Bánomi Óvoda ovisainak műsorát követően Maráz Zsuzsanna ultrafutó leleplezte a béketáblát.

Június 18-án Zöld Csillag Békefesztivál volt a Kalifa tanyán. A fesztivál célja: kiállás a béke mellett, és mindennemű erőszak elutasítása melletti demonstráció a 60-as 70-es évek rock és blues zenei eszközeivel.

A tavalyi évhez hasonlóan, és a nagy sikerre való tekintettel a Magyar Rádió Művészeti Együttesei június 24. és 26. között ismét egy belföldi turnét tartott, melynek egyik állomása idén is Esztergom volt, ahol egy 11 fős zenekar tartott egy kb. 45 perces produkciót, flashmob jelleggel a város főterén.

Nemzetközi Jóga Nap is volt ebben a hónapban az Erzsébet parkban.

Júniusban megkezdődött a kandeláberek lámpabúráinak tisztítása.

A Temesvári utca útépítési munkái befejeződtek. Kétrétegű aszfalt útburkolat készült az útszakaszon, szegélyezéssel és járdaépítéssel egybekötve. A munkák során kiépült a zárt rendszerű csapadékhálózat is. Júniusban aszfaltburkolatot kapott az az Einczinger köz is.

A képviselők egy alkalommal ültek össze, ahol 13 ügyben döntöttek.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020