Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 13. ablak

Virtuális kalendárium - 13. ablak

22. december 13. 08:00 kedd

A december a karácsony időszaka – már a hónap legelső napjaiban megkezdjük az ünnepre hangolódást. A várakozás egyik legemblematikusabb formája az adventi kalendárium. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk az aznapi kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne. December 1-től 24-ig minden nap egyet nyithatunk ki a kis ablakokból, és egyet ehetünk meg a csokoládéból. De miről szól még az év utolsó hónapja? Ilyenkor egy kicsit számot vetünk önmagunkkal, visszatekintünk az elmúlt évünkre, felidézzük a szép és nehéz pillanatokat. Felkészítjük a lelkünket az új év befogadására.

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát a tizenharmadik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban júliusban!

Ha július, akkor MCC Fesztivál! A rendezvény egyértelműen uralta a hónapot, bár addig is sok minden történt.

Rögtön az első napon megnyílt Esztergom első Tourinform Pontja a Sötétkapu közvetlen szomszédságában.

Rendbe tették az Erzsébet parkban felállított Sobieski emlékművet, mely az 1683. október 9-én lezajlott Párkányi csata mementója, ahol is az osztrák–lengyel–litván hadak élén álló III. Sobieski János lengyel király nagy győzelmet aratott a törökökkel szemben.

Megkezdődött a Bazilika rámpáján a virágok telepítése.

A Klímapolitikai Intézet az MCC Feszt előeseményeként idén is megrendezték a Dunakanyar legnagyobb szemétszedési akcióját a Palatinus-tó partján.

2022. július 17-én megkezdődtek a Prímás-szigeten található "murvás" parkoló helyén kialakításra kerülő ZÖLD parkoló kivitelezési munkái. Az építés során 114 db személygépjármű parkolóhely, 3 db buszparkoló és 6 db elektromos autó töltésére alkalmas parkoló kerül kialakításra. A munkák tartalmazzák a terület csapadékvíz-hálózat kiépítésének munkáit, 45 db fa telepítését, a közvilágítás kiépítését és a beruházás során elhelyezésre kerül egy automatikus működtetésű illemhely.

Júliusban időközi választást tartottak az 1. körzet megüresedett képviselői posztjáért, melyen Varga Krisztián szerezte meg a legtöbb szavazatot, így ő lett a szentgyörgymezői lakosok új önkormányzati képviselője.

Újabb négy utcával folytatódtak az útfelújítási munkálatok: júliusban elkezdődött a Bocskoroskúti út, a Sátorkői utca, a Szarvaskői út és a Téglaház utca renoválása is. Mind a négy érintett útszakasz elkészült az idei év folyamán.

A faültetéssel végéhez ért a Deák Ferenc utca felújítása is.

Július végén pedig elstartolt a 3 napos MCC Fesztivál, melynek során rengeteg izgalmas szakmai beszélgetést, koncertet, előadást hallgathattak meg a látogatók. Az igen színvonalas esemény a tavalyinál is sikeresebbnek bizonyult, nagyon sokan megfordultak ezek alatt a napok alatt városunkban.

A képviselők ebben a hónapban egy alkalommal üléseztek, amikor is 16 napirendi pontról szavaztak.

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020