Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 15. ablak

Virtuális kalendárium - 15. ablak

22. december 15. 08:00 csütörtök

A december a karácsony időszaka – már a hónap legelső napjaiban megkezdjük az ünnepre hangolódást. A várakozás egyik legemblematikusabb formája az adventi kalendárium. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk az aznapi kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne. December 1-től 24-ig minden nap egyet nyithatunk ki a kis ablakokból, és egyet ehetünk meg a csokoládéból. De miről szól még az év utolsó hónapja? Ilyenkor egy kicsit számot vetünk önmagunkkal, visszatekintünk az elmúlt évünkre, felidézzük a szép és nehéz pillanatokat. Felkészítjük a lelkünket az új év befogadására.

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát a tizenötödik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban augusztusban!

A Danuvina Alacris római gálya ellátogatott városunkba. A rekonstruált IV. századi hajó még július 16-án indult el a Fekete-erdőtől, hogy a Duna vonalát követve eljusson a Fekete-tengerig.

Önkormányzatunk is csatlakozott egy jótékonysági felhíváshoz, melynek során két gyűjtődobozt helyeztek el a Városházán. A dobozokba a rászoruló gyerekeknek lehetett tanszereket elhelyezni, amivel az iskolakezdés nehézségeit enyhítendő. Az adományokat a Gyermekjóléti Szolgálat segítségével juttatták el a rászoruló családokhoz.

Esztergom ünnepei között kiemelt helyet foglal el államalapító királyunk, Szent István ünnepe. A hagyományoknak megfelelően az idei évben is a Szentgyörgymezői Olvasókör adott otthon a városi ünnepségnek és az Új Kenyér megáldásának és megszelésének. A Szentgyörgymezői Kertbarát Kör szervezte eseményen az ünnepség után a legszebb konyhakerteket jutalmaztuk, valamint lehetőségünk adódott a terménybemutató megtekintésére is.  A 2022-es termény kiállításon az EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ, Argyelán József, Argyelán Tibor, Erős Miklós, Magyar József és Lukács Andrásné, Simon Péter, Somlai Andrea, Zágonyi Petra, Balogh Géza, Dunai Gábor, Dunai László, Jó-Dobronya István, Major János, Pál Endre, Petróczy Gyula, Szabó Jánosné és a Hagyományos Pékműhely Kft. terményeiben gyönyörködhettük! Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk, és az államalapítás ünneplésére tervezett programokat elmosta az eső – de fő a biztonság, egy rendezvény sem lehet fontosabb az emberek épségénél.

Az idei évben immáron 8. alkalommal került megrendezésre „A Motorosok is Lehetnek Angyalok” jótékonysági motoros felvonulás, mely rendezvény összbevétele, mint minden évben, most is az esztergomi Vaszary Kolos Kórház részére került felajánlásra.

Augusztus 30-án pedig átadták a 805 millió forintnyi támogatásból teljes körű energetikai felújításon átesett Dobó Katalin Gimnázium épületét. Az iskolát közel tízezer négyzetméternyi felületét hőszigetelték és több mint 230 ablakot és ajtót cseréltek ki. A megújuló energia felhasználása érdekében a tetőre napelemes rendszert is telepítettek.

Képviselőink egy alkalommal ültek össze, ahol 14 napirendi pontban döntöttek.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020