Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 17. ablak

Virtuális kalendárium - 17. ablak

22. december 17. 08:00 szombat

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát a tizenhetedik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban szeptemberben!

Esztergom Város közbiztonságáért kimagasló teljesítményt nyújtó rendőröket – szám szerint 36-ot – tüntettek ki a hónap első napjaiban.

Megkezdődött a Buszvég elbontása, hogy a helyén felépülhessen a régóta várt McDonald’s étterem, ezzel teljesen új, központi szerepe lehessen majd a Simor János utcának.

Smiger András Megyei Príma Díjat, Styevola István a 2022-es Év Vállalkozója díjat, Bagdi Gábor pedig VOSZ és a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját kapta az idei Prima Primissima díjátadón.

A világméretű energiaválság nehéz terheket ró az esztergomi családokra is. Ezeket a nehézségeket próbálta enyhíteni az Önkormányzat azzal, hogy az állam által fenntartott intézményekben a gyermekétkeztetés esedékes 19,3%-os áremelését átvállalta.

Gőzerővel folytatódott a bazilika renoválása is: szeptemberben igazán különleges pillanatnak lehettünk tanúi, amikor is a Főszékesegyház harangtornyának kupoláját leemelték.

Idén is megtartották az autómentes napot – a hagyományoknak megfelelően városunk óvodásai a Széchenyi téren gyűltek össze egy kis közös testmozgásra.

Szeptemberben jubilált a Hídfutás is – a mostani volt a 20. rendezvény.

Szeptember 10-én immáron 13. alkalommal rendezték meg a Méz-napot a Szentgyörgymezői Olvasókörben – ezúttal Mudrák Bélára emlékeztek.

Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink. A sikeres magyar versenyzők között egy Esztergomban élő szervátültetett sportoló is szerepelt. Könözsy Péter 1 arany-, és 3 bronzéremmel tért haza élete első Európa Bajnokságáról.

MANU-TÍPIA címmel megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma udvarára a XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé.

A Zöld Séta pályázat keretein belül a Gesztenye fasor és a Kis Duna sétány Kossuth híd és a Szent Erzsébet híd közötti szakaszán megkezdődtek a gesztenye- és platánfák fasorgondozási munkái.

A hónap végéhez közeledve megkezdődött a Téglaház utca felújítása is.

A képviselőink a hónapban két alkalommal ültek össze, és összesen 14 ügyben döntöttek.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020