Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 19. ablak

Virtuális kalendárium - 19. ablak

22. december 19. 12:27 hétfő

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát a tizenkilencedik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban októberben!

A hónap elején az idősek világnapja alkalmából köszöntötték városunk szépkorúit az ENÉKE által szervezett rendezvényen.

Az Év dunai szigete szavazásán a Prímás-sziget fölényes győzelmet aratott a selejtezőn, így bejutott a döntőbe, ami december 30-án zárul. Aki még nem tette, szavazatával itt tudja támogatni városunk emblematikus dunai szigetét.

Üzembe állt Esztergom utcáin az első Glutton típusú elektromos városi hulladékszívó. A berendezés szinte mindennel elbánik: cigarettacsikkek, dobozok, palackok, kutyaürülék, de az elszáradt levelek sem jelentenek akadályt számára.

A hulladékszívó 100%-ban elektromos, C02-kibocsátás nélkül végzi munkáját, és a fejlett szűrőtisztítójának segítségével tiszta levegőt bocsát ki magából. A városi környezetben fontos kiválasztási szempont volt, hogy csendesen működik, így nem zavarja a lakók nyugalmát.

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott Láposiné Fritz Anna az Esztergomi Honvéd Utcai Óvoda vezetője és Farkasné Schmidt Mária az Esztergomi Belvárosi Óvoda idén nyugdíjba vonuló vezetője.

„Pro Urbe Esztergom” kitüntetésben részesült Bangó Miklós festőművész, tanár.

A halottak napjához közeledve jó ütemben haladtak a temetőink rendbetételei is: Szentgyörgymezőn mintegy 220 méter új kerítés, 795nm térkő járda, 72nm gyeprács burkolat készült, valamint a ravatalozó lábazata is megújult.

A Belvárosi temetőben a tavaly elkészült urnafal mögött 60 méternyi új kerítés épült, valamint bővült a parkoló is. Szintén itt 135nm új térkövezett járda készült el, és a Temető utca felőli kerítést is vakolással javították.

Az Esztergom-kertvárosi temetőben 4 padot és 4 hulladékgyűjtőt cseréltek, valamint pótolták a hiányzó beton kerítés elemeket is.

Októberben megkezdődött a Téglaház utca aszfaltozása valamint a munkaterület átadásával a kerékpárút építése is Kertváros és Esztergom között.

Az energia-veszélyhelyzet miatt költségcsökkentő intézkedések meghozatalára kényszerült Esztergom, melynek során számos kompromisszumos megoldás révén, de biztosítva lett városunk további működése ezekben a világszerte nehéz hónapokban is.

Október 13-án tartották Prof. dr. Prokopp Mária „Új kutatások Esztergom Megyei Jogú Város építészeti értékeiről” című könyvének szakmai könyvbemutatóját.

Október 25-én az év utolsó napfogyatkozását csodálhattuk meg a Széchenyi téren az esztergomi amatőrcsillagászok segítségével.

A Bambergi Ifjúsági Zenekar az Esztergomi Zeneiskola vendégeként Esztergomba látogatott és a Zeneiskola művésztanáraival kiegészülve ünnepi hangversenyt adott az Szent Adalbert Központban a hónap utolsó napján.

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2 alkalommal ült össze a hónapban, melynek során 14 ügyben született döntés.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020